14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήWorld StoriesWorld Stories, Week 50, 10/12 - 16/12

World Stories, Week 50, 10/12 – 16/12


Του Πάνου Ιορδανίδη, 10 Δεκεμβρίου έως 16 Δεκεμβρίου, Εβδομάδα 50η,

Δεν φαίνεται να υπάρχει διέξοδος στις πολιτικές κρίσεις που έχουν ξεσπάσει σε δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής ηπείρου, την Γαλλία και την Μεγάλη Βρετανία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, μέσω διαγγέλματος, απευθύνθηκε τη Δευτέρα (10/12) στον γαλλικό λαό ανακοινώνοντας την αύξηση του κατώτατου μισθού και καταδικάζοντας παράλληλα τις βίαιες εκφάνσεις των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων», ο οποίες συνεχίστηκαν και αυτή τη βδομάδα.

Παράλληλα, η τρομοκρατική επίθεση που συντελέστηκε στο Στρασβούργο, ήρθε να ενισχύσει την αποσταθεροποίηση της χώρας.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, από την άλλη, ανέστειλε την ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit, αφού εξ όσον φαίνεται δεν διασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει από το κοινοβούλιο.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλερ, τάχθηκε υπέρ μια δεύτερης ψηφοφορίας για τη συμφωνία και κατηγορήθηκε από την Μέι για υπονόμευση της κρίσιμης διαδικασίας των διαπραγματεύσεων.

Η αβεβαιότητα σε αυτούς τους δύο ισχυρούς ευρωπαϊκούς πόλους μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, και φυσικά, είναι νόμος πως το κενό που δημιουργείται από τους τριγμούς δεν μπορεί παρά να καλυφθεί.

Με το τέλος του χρόνου να πλησιάζει και τις Ευρωεκλογές στον ορίζοντα, που αναμένονται καταλυτικές, η Ευρώπη βρίσκεται προ των πυλών μια άγνωστης έκβασης. Και το χειρότερο; Δεν φαίνεται να έχει επουλώσει τις σοβαρές πληγές που άνοιξαν μια σειρά από ζητήματα όπως η τρομοκρατία, το μεταναστευτικό και ο ευρωσκεπτικισμός.

Το Σάββατο (15/12), στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, συναντήθηκαν αντιπρόσωποι σχεδόν απ’ όλα τα κράτη του κόσμου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να επανακτήσουν την, λαβωμένη από τις εξελίξεις σχετικά με την Συμφωνία των Παρισίων, δυναμική τους, με στόχο να ληφθούν κομβικά και συλλογικά μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ τα μηνύματα από το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν θετικώς διακείμενα και αισιόδοξα, η κριτική που ασκείται για την εν λόγω πρωτοβουλία εδράζεται στην απροθυμία των κρατών να δεσμευτούν για πράσινες εθνικές πολιτικές με γνώμονα τη μείωση εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία να μην αναγνωρίζουν πλήρως τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας στον κόσμο, η αντιμετώπιση ενός τέτοιου βεληνεκούς ζητήματος, που δεν γνωρίζει σύνορα, βρίσκεται σε δυσχέρεια και η αναποτελεσματικότητα θα καταστεί, αργά ή γρήγορα, μονόδρομος.

Πάνος Ιορδανίδης

Απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι λάτρης της διεθνούς πολιτικής τόσο σαν ακαδημαϊκό, όσο και σαν δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έχει ασκηθεί σε πολιτικές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού σε ΜΚΟ, ακαδημαϊκά συνέδρια και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ