22.1 C
Athens
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

16η Δεκεμβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1770: Γεννιέται, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, μιας και η ακριβής ημερομηνία γέννησής του δεν είναι γνωστή, στη Βόννη ο Λούντβιχ Φον Μπετόβεν, Γερμανός συνθέτης. Ο Μπετόβεν αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της κλασσικής μουσικής, με συνθέσεις που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με το κίνημα του Ρομαντισμού. Διακρίθηκε από νεαρή ηλικία ως πιανίστας και συνθέτης. Η ζωή του σημαδεύτηκε από τη σταδιακή του κώφωση, η οποία, ωστόσο, δεν του στάθηκε εμπόδιο στην παραγωγή συνθέσεων. Πέθανε το 1827 στη Βιέννη.


1917: Γεννιέται στο Μάινχεντ του Σόμερσετ της Αγγλίας ο Σερ Άρθουρ Τσαρλς Κλαρκ, Άγγλος εφευρέτης, υποβρύχιος εξερευνητής και συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας. Όντας αξιωματικός της RAF, ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη χρήση δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά για την αναμετάδοση ραδιοκυμάτων. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς έργων επιστημονικής φαντασίας με θεματολογία που αφορά κατά κύριο λόγο το μέλλον του Ανθρώπου. Πέθανε το 2008 στη Σρι Λάνκα.


1923: Ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Στις πρώτες εκλογές μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, σημειώνεται ευρεία νίκη για το κόμμα των Φιλελευθέρων. Από ένα σύνολο 397 εδρών, κερδίζει τις 250, ενώ δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται η σύμπραξη Δημοκρατικής Ένωσης (Παναναστασίου) και Δημοκρατικών Φιλελευθέρων (Ρούσος) με 120 έδρες. Τα αντιβενιζελικά κόμματα απείχαν σχεδόν καθολικά, με πρόσχημα την έλλειψη εμπιστοσύνης που είχαν στην κυβέρνηση Γονατά για την τέλεση αδιάβλητων εκλογών. Οι εκλογές αυτές ήταν και οι τελευταίες κατά τις οποίες οι ψηφοφόροι χρησιμοποίησαν σφαιρίδια.


1944: Μάχη των Αρδεννών. Ξεκινάει η τελευταία μεγάλης κλίμακας επιθετική ενέργεια της Βέρμαχτ στο Δυτικό Μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σκοπός της επιχείρησης «Σκοπιά στον Ρήνο», ήταν η προέλαση των γερμανικών δυνάμεων μέσα από το δάσος των Αρδεννών, κατά μήκος του ποταμού Μέυση και με στόχο την κατάληψη του, σημαντικού για τον συμμαχικό ανεφοδιασμό, λιμανιού της Αμβέρσας, με παράλληλη διχοτόμηση των Αμερικανικών και Βρετανικών στρατιωτικών σχηματισμών που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή. Αν και η αρχική επίθεση αιφνιδίασε τους Συμμάχους, οι γερμανικές μονάδες δεν κατάφεραν να επιφέρουν καίρια πλήγματα στους αμυνόμενους, οι οποίοι, παρά τον υψηλό αριθμό απωλειών, αντιστάθηκαν με σθένος και εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις, που σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της καθολικής συμμαχικής αεροπορικής υπεροχής, οδήγησαν στη γερμανική ήττα. Οι ελπίδες του Χίτλερ για διάσπαση του ασφυκτικού κλοιού γύρω από τη Γερμανία στα μέσα του Ιανουαρίου ήταν πλέον παρελθόν και η Βέρμαχτ περιορίστηκε σε αμυντική στάση στο μέτωπο αυτό μέχρι το τέλος του πολέμου.

 

 

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ