10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕξωτερικόΗγεσίες υπό αμφισβήτηση

Ηγεσίες υπό αμφισβήτηση


Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Χάος επικρατεί τον τελευταίο καιρό σε δύο χώρες, που διαδραμάτισαν καίριο ρόλο στην λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και ειδικότερα οι ηγέτες τους, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Τερέζα Μέι, αντιστοίχως.

Στην μία πλευρά υπάρχει η Γαλλία. Ενάμιση χρόνο μετά την ορκωμοσία του Εμμανουέλ Μακρόν ως 25ος Πρόεδρος της Γαλλίας έρχεται αντιμέτωπος με την κρίση των Κίτρινων Γιλέκων. Μια κρίση που απειλεί ακόμα και την Προεδρία του. Τα τελευταία τέσσερα Σάββατα με τις εξεγέρσεις των Κίτρινων Γιλέκων έχει δημιουργηθεί ένα αίσθημα χάους στην γαλλική πρωτεύουσα με τραυματίες, συλληφθέντες καθώς και έναν νεκρό. Τα κίτρινα γιλέκα διαμαρτύρονται για την μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και ενώ το βασικό τους αίτημα ικανοποιήθηκε -η κυβέρνηση Μακρόν πήρε πίσω την αύξηση στους φόρους των καυσίμων-, το κίνημα συνεχίζει τον αγώνα ζητώντας, μεταξύ άλλων, αναδιανομή του πλούτου και αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις με 42 αιτήματα. Η φλόγα της επανάστασης άναψε στη Γαλλία ξυπνώντας μήνες από το Μάη του ΄68 με τον 40χρονο Πρόεδρο να προσπαθεί να «φρενάρει» την επέλαση του κινήματος μέσω των δηλώσεων: «Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οργή, αλλά μαζί μπορούμε να βρούμε λύση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Γαλλία που τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς» ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου της Γαλλίας. Ύστερα ανέφερε πως ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο, ειδικότερα του βασικού κατά 100 ευρώ αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο. Ο κύριος Μακρόν ανέλαβε μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσω και των δηλώσεων του οι οποίες δυσαρέστησαν κάποιους, με φόντο τις κινητοποιήσεις των κίτρινων γιλέκων, ενώ υποσχέθηκε φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές για τους χαμηλόμισθους και για όσους κερδίζουν κάτω από 20.000 ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα, σημείωσε ότι θα καταργηθεί η αύξηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για τους συνταξιούχους που κερδίζουν λιγότερα από 2.000 ευρώ τον μήνα, ενώ κάλεσε όσους εργοδότες έχουν την δυνατότητα, να δώσουν μπόνους στο τέλος του έτους στους εργαζομένους τους. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι δεν θα φορολογούνται πλέον οι υπερωρίες, είπε ότι δεν θα επαναφέρει τον φόρο περιουσίας, δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, ενώ κήρυξε τη Γαλλία σε «κατάσταση έκτακτης οικονομικής και κοινωνικής ανάγκης». Παρόλα αυτά, μέσω της σελίδας τους στο facebook οι υποστηρικτές των κίτρινων γιλέκων αναφέρουν πως θα προχωρούσαν στην «πέμπτη πράξη» χθες επιμένοντας στην παραίτηση του Εμμανουέλ Μακρόν, με τις εκκλήσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Ζεράρ Φιλίπ για εθνική ενότητα να πέφτουν στο κενό. Τα Κίτρινα Γιλέκα δεν δίστασαν, επίσης, να στραφούν εναντίων της Πρώτης Κυρίας, Μπριζίτ Μακρόν την οποία χαρακτήρισαν ως μια «σύγχρονη Μαρία Αντουανέττα, που ζει μέσα στην φούσκα της» εξαιτίας της απόφασης της να αλλάξει την μοκέτα στο Ελιζέ αξίας 300.000 ευρώ.

Μεταφερόμαστε βορειοδυτικά και συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σάλος έχει προκληθεί για άλλη μια φορά με την εν ενεργεία κυβέρνηση και δη την Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι εν όψει του brexit. Την Τρίτη 11/12 το BBC γνωστοποίησε ότι συγκεντρώθηκε ο αριθμός των 48 επιστολών που απαιτούνται προκειμένου να κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Μέι από το ίδιο της το κόμμα. Βέβαια, την Τετάρτη 12/12 απορρίφθηκε η πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Μέι κατά τη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο με διακόσιους βουλευτές του συντηρητικού κόμματος να ψηφίζουν υπέρ της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και 117 ενάντια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Έτσι, η κα Μέι παραμένει στην εξουσία τόσο της κυβέρνησης καθώς και του κόμματος ενώ δήλωσε πως είναι ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέλφους της που ψήφισαν εναντίον της. Η Τερέζα Μέι απέρριψε τις φήμες περί πρόωρων εκλογών ενώ νωρίτερα, είχε ανακοινώσει στους βουλευτές του κόμματός της ότι δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες γενικές εκλογές, όπως ανέφερε ένας βουλευτής. Η νίκη της Μέι, όπως γράφει η Guardian, προκάλεσε ανακούφιση στις Βρυξέλλες αλλά δεν δημιουργεί χώρο για υποχωρήσεις. Χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ μιλώντας στο γερμανικό κανάλι SWR είπε πως η Ε.Ε. είναι ανοιχτή σε διευκρινίσεις, αλλά όχι σε επιπλέον διαπραγματεύσεις. Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με μια ομιλία της στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δήλωσε ότι επαναδιαπραγμάτευση ή άνοιγμα της συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβλέπεται στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ενώ με την σειρά του, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν απέκλεισε την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας για το Brexit, στην οποία έχουν καταλήξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας το μιλώντας στο κοινοβούλιο λίγη ώρα πριν ξεκινήσει στη Βρετανία η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Μέι. H κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας έχει μερικές μόλις εβδομάδες -έως την 21η Ιανουαρίου μετά την αναβολή της ψηφοφορίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου- για να περάσει τη Συμφωνία αποχώρησης από το εθνικό της κοινοβούλιο. Όταν και εφόσον εγκριθεί, η συμφωνία θα έρθει προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών (50% συν μια ψήφος). Στη συνέχεια, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή από 20 κράτη – μέλη τα οποία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Την 29η Μαρτίου 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ. Έτσι, βλέπουμε πως ενώ η Μέι κέρδισε προς στιγμήν μια μάχη αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο.

Συμπερασματικά, βλέπουμε έτσι, ηγέτες με μη ηγετικές ικανότητες ή μη διαχειρίσιμες κρίσεις; Κατά την άποψη μου θα έλεγα πως είναι ένα κράμα αυτών. Οι ηγέτες εν προκειμένω δεν μπορούν να διαχειριστούν το κόμμα τους καθώς και τον λαό τους, και σε δεύτερο βαθμό τις εξωτερικές προκλήσεις – πιέσεις, όπως στην περίπτωση της Μέι με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς και την πίεση του χρόνου. Έτσι, δημιουργούνται εθνικές κρίσεις με μεγάλα πολιτικά και όχι μόνο κόστη.

Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.