9.6 C
Athens
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΓιατί οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ήταν τόσο καταστροφικές;

Γιατί οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ήταν τόσο καταστροφικές;


Της Αναστασίας Παπαδά,

Πρίν από περίπου έναν μήνα, η Καλιφόρνια βρισκόταν στο έλεος μιας από τις φονικότερες πυρκαγιές που έχει γνωρίσει ποτέ η πολιτεία, με δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους  και  εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα καμένων εκτάσεων. Η πυρκαγιά μαινόταν περίπου τρεις βδομάδες και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο μόλις στις 25 Νοεμβρίου. Από τις απαρχές τις ίδρυσης της  πολιτεία έχει βιώσει πολλές πυρκαγιές.  Το ιστορικό της πολιτείας με τις πυρκαγιές χρονολογείται από το 1932. Από τις δέκα μεγαλύτερες πυρκαγιές, οι εννέα έχουν ξεσπάσει μετά το 2000, οι πέντε μετά το 2010 και οι δύο μόνο φέτος, συμπεριλαμβανόμενης και της πυρκαγιάς του MendocinoComplex, της μεγαλύτερης πυρκαγιάς στην ιστορία της πολιτείας. Για ποιους λόγους, όμως, οι πυρκαγιές σε αυτήν την πολιτεία καθίστανται τόσο καταστροφικές;

Σύμφωνα με τους NewYorkTimes για τέσσερις λόγους οι φωτιές στην Καλιφόρνια είναι τόσο καταστροφικές. Αρχικά, σύμφωνα με τον Παρκ Γουίλιαμς, επιστήμονα του Lamont-DohertyEarthObservatory, το κλίμα της Καλιφόρνια είναι ξηρό, και έτσι, αν εμφανιστεί μια σπίθα, τότε δημιουργείται φωτιά. Η Καλιφόρνια, όπως οι περισσότερες περιοχές της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ, έχουν περισσότερη υγρασία το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Το καλοκαίρι, η έλλειψη βροχοπτώσεων και η αύξηση της θερμοκρασίας, οδηγούν την βλάστηση της περιοχής να αργοπεθαίνει. Αυτή η ξηρή βλάστηση είναι ιδανική για την δημιουργία και την εξάπλωση πυρκαγιών. Βέβαια πέραν του γεγονότος ότι  το κλίμα της Καλιφόρνια ήταν πάντοτε επιρρεπές σε πυρκαγιές, αναμφισβήτητα  η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει έναν καταλυτικότατο ρόλο στην εξάπλωση τους. Ο Γουίλιαμς δήλωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας περίπου 2 με 3 βαθμούς Φαρενάιτ λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οδηγεί στην περεταίρω ξήρανση της βλάστησης, αυξάνοντας περισσότερο τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Από την πλευρά του ,εκτός από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, για το ξέσπασμα μιας τέτοιου μεγέθους πυρκαγιάς, εξίσου σημαντικός είναι και ο  ανθρώπινος παράγοντας . Η ΝίναΌοουκλεϊ, βοηθός ερευνήτρια του DesertResearchInstitute, αναφέρει ότι για τις περισσότερες από τις πυρκαγιές που μαστίζουν την Βόρεια Καλιφόρνια ευθύνεται κάποιος άνθρωπος.Σύμφωνα με τους Times, οι περσινές θανατηφόρες πυρκαγιές στην Σονόμα ξεκίνησαν από κομμένες γραμμές ρεύματος, ενώ η έκτη μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της πολιτείας, η φετινή πυρκαγιά Carr, ξεκίνησε από ένα σκασμένο λάστιχο φορτηγού, το οποίο πέταξε σπίθες.

Ένας ακόμη λόγος που συμβάλλει στην καταστροφικότητα των πυρκαγιών όπως γράφουν οι Times, είναι η ίδια η αντιμετώπισή τους. «Η καταπολέμηση των πυρκαγιών τον τελευταίο αιώνα ήταν αρκετά επιτυχής σε όλη την Δυτική Ακτή», αναφέρει ο Γουίλιαμς. «Κάθε φορά που σβήνουμε μία φωτιά επιτυχημένα, σημαίνει ότι σώζουμε περιοχές που ειδάλλως θα είχαν καεί. Έτσι, τα τελευταία εκατό χρόνια έχουμε μία συσσώρευση φυτών σε αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα οι φωτιές να είναι πολύ πιο καταστροφικές από ότι αν δεν είχαμε σβήσει τις φωτιές. Και έτσι σε πολλές περιοχές της Καλιφόρνια, όταν αρχίζουν οι πυρκαγιές, καίγονται μέρη που έχουν περισσότερα φυτά να καούν από ό, τι θα είχαν αν είχαμε επιτρέψει να καούν οι φωτιές για τα τελευταία εκατό χρόνια». Σήμερα, οι Δασικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ  προσπαθούν να διορθώσουν τις λανθασμένες πρακτικές, μέσα από «ελεγχόμενες» πυρκαγιές στις περιοχές αυτές.

Τέλος, κάθε φθινόπωρο,  οι δυνατοί άνεμοι γνωστοί ως οι άνεμοι Σάντα Άνα, φέρνουν ξηρές αέριες μάζες από το GreatBasin στις δυτικότερες ακτές της Καλιφόρνια, όπως είπε ο Φένγκπενγκ Σαν, βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι. Σύμφωνα με έρευνα του 2015,την οποία συνυπογράφει ο Σαν, η Καλιφόρνια έχει δύο ξεχωριστές περιόδους πυρκαγιών. Η πρώτη διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο και για τις πυρκαγιές αυτής της περιόδου ευθύνεται ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών και του ξηρού κλίματος. Η δεύτερη και πιο καταστροφική περίοδος είναι από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο και σε αυτή συμβάλλουν κυρίως οι άνεμοι της Σάντα Άνα. Οι πυρκαγιές αυτές τείνουν να εξαπλώνονται τρεις φορές ταχύτερα και να καίνε πλησιέστερα στις αστικές περιοχές και ευθύνονται για το 80% των οικονομικών ζημιών σε διάστημα δύο δεκαετιών από την αρχή του 1990.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ:

Kendra Pierre-Louis, “Why Does California Have So Many Wildfires?”, The New York Times, Nov. 9, 2018


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Παπαδά
Αναστασία Παπαδά
Γεννημένη το 1996 και μεγαλωμένη στην Αθήνα, σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, στην κατεύθυνση των Διεθνών Σχέσεων. Υπήρξε συντάκτρια Κοινωνικών και Ιστορικών Θεμάτων του OffLine Post.