9.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΤα απειλούμενα είδη του σήμερα

Τα απειλούμενα είδη του σήμερα

Της Σαμπίν Καμχή,

«Η επιτάχυνση της ρύπανσης, η αποψίλωση των δασών, η κλιματική αλλαγή και άλλοι ανθρώπινοι παράγοντες» έχουν μειώσει κατά 60% τον πληθυσμό των θηλαστικών, των πτηνών, των ψαριών και των ερπετών από το 1970. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου να προειδοποιούν ότι η μαζική εξαφάνιση της άγριας ζωής είναι τώρα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που απειλεί τον πλανήτη. Ο Mike Barret, διευθυντής της WWF (World Wide Fund for Nature) συνέχισε λέγοντας πως «εάν υπήρχε μείωση κατά 60% στον πληθυσμό, αυτό θα ισοδυναμούσε με την εκκένωση της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ευρώπης, της Κίνας και της Αυστραλίας».

Τα τρία τέταρτα της γης στον κόσμο μας επηρεάζονται πλέον σημαντικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Η μεγαλύτερη αιτία απώλειας άγριας ζωής είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, μεγάλο μέρος του οποίου χρησιμοποιείται για την δημιουργία γεωργικών εκτάσεων. Για παράδειγμα, ένα είδος που έχει υποφέρει ιδιαιτέρως από αυτόν τον παράγοντα είναι οι cross river gorillas. Σύμφωνα με έρευνες περίπου 200 με 300 γορίλλες από αυτό το είδος παραμένουν στην άγρια φύση, στην Cameroon και την Νιγηρία, χώρες τις Αφρικής. Αυτό το είδος έχει υποφέρει από την αποψίλωση των δασών για ξυλεία, και την καταπάτηση της γης τους από ανθρώπους. Oι περιοχές, που έχουν επηρεαστεί περισσότερο είναι η Νότια και η Κεντρική Αμερική, που είδαν τον πληθυσμό των ζώων να μειώνεται κατά 89%. Στην Βραζιλία, στην τροπική σαβάνα Cerrado, εκτιμάται πως περιοχή με μέγεθος Λονδίνου, αποδασώνεται κάθε δύο μήνες. Τα είδη που βασίζονται σε ενδιαιτήματα γλυκού νερού έχουν μειωθεί κατά 83% παγκοσμίως λόγω της δίψας μας για περισσότερη γεωργία και τον μεγάλο αριθμό φραγμάτων.

Η σφαγή για φαγητό είναι η επόμενη μεγαλύτερη αιτία. Πάνω από 56 δισεκατομμύρια εκτρεφόμενα ζώα σφάζονται κάθε χρόνο από ανθρώπους. Αυτά τα τεράστια ποσοστά δεν περιλαμβάνουν ψάρια και άλλα θαλάσσια ζώα. Τα εκτρεφόμενα ζώα δεν είναι τα μόνα που σφάζονται.  Τα θαλάσσια θηλαστικά «βακίτα» ,για παράδειγμα, έχουν επηρεαστεί δραματικά από την παράνομη αλιεία στον κόλπο του Μεξικού και στην Καλιφόρνια, αφού μπλέκονται από μεγάλα δίχτυα. Σύμφωνα με αναφορές, έχουν απομείνει «λιγότεροι από 100 εκπρόσωποι του είδους.

Επίσης, το κυνήγι και η λαθροθηρία συμβάλλουν στην εξαφάνιση πολλών ζώων. Για παράδειγμα, στης 19 Μαρτίου 2018,  ο τελευταίος αρσενικός βόρειος λευκός ρινόκερος στον κόσμο, ο οποίος φρουρόταν όλη μέρα από ένοπλους άνδρες στην Κένυα, πέθανε αφήνοντας μόνο δύο θηλυκά για να σώσουν το υποείδος από την εξαφάνιση. Οι λαθροκυνηγοί στοχεύουν, όπως και πολλά άλλα ζώα, τους ρινόκερους, με βάση την πεποίθηση στην Ασία ότι το κέρατο τους θεραπεύει διάφορες ασθένειες. Οι ελέφαντες είναι ένα ακόμη ζώο που έχει επηρεαστεί σημαντικά από το παράνομο κυνήγι. Tα τελευταία χρόνια, η αυξανόμενη ζήτηση για ελεφαντόδοντο, κυρίως από την Ασία, οδήγησε σε αύξηση της λαθροθηρίας. Το 1930, 10 εκατομμύρια άγριοι ελέφαντες καταγράφτηκαν σε τεράστιες εκτάσεις της αφρικανικής ηπείρου. Το 2016 υπήρχαν μόνο 415.000 ελέφαντες σε ολόκληρη την Αφρική. Αυτή τη στιγμή, οι λαθροθήρες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωση των ελεφάντων.

Επιπλέον, χιλιάδες τίγρεις από το είδος South China tiger, σκοτώθηκαν μέσα στα χρόνια. Η κινέζικη κυβέρνηση απαγόρευσε το κυνήγι το 1979. Ωστόσο, μέχρι το 1996, ο πληθυσμός εκτιμάται ότι ήταν μόνο 30-80. Σήμερα, η τίγρη της Νότιας Κίνας θεωρείται από τους επιστήμονες ότι είναι εξαφανισμένη, καθώς δεν έχει εντοπιστεί στην άγρια φύση για περισσότερα από 25 χρόνια.

Είδη που έχουν επιβιώσει εκατομμύρια χρόνια σε αυτόν τον πλανήτη, όπως ο λευκός ρινόκερος, δεν κατάφεραν να αντέξουν την ανθρωπότητα. Τι λέει αυτό για μας;

Πρέπει όλοι να κάνουμε περισσότερα, για να προστατέψουμε τα ζώα στον πλανήτη μας. Η κατανάλωση λιγότερου κρέατος, για παράδειγμα, αποτελεί σίγουρα ουσιαστικό κομμάτι της ελαχιστοποίησης των απωλειών. Αφού ο πληθυσμός των ζώων του πλανήτη μας έχει μειωθεί κατά 60% μέσα σε λιγότερα από 50 χρόνια, στα επόμενα 50, τι θα υπάρχει; Αν συνεχίσουμε με ίδιους ρυθμούς, θα είμαστε οι μόνοι που θα απομείνουμε!

Σαμπίν Καμχή

Είναι γεννημένη το 1998 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη και πλέον ζει και σπουδάζει στο Λονδίνο, στο Τμήμα Business and Management του University Of Reading. Αρθρογραφεί για το περιβάλλον στην κατηγορία του Ελεύθερου του OffLine Post.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ