11.8 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

2η Δεκεμβρίου


Του Γεωργίου Ναθαναήλ, 

1804: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης στέφεται στην Παναγία των Παρισίων αυτοκράτορας των Γάλλων ως Ναπολέων Α’ της Γαλλίας. Γεννήθηκε στο Αζαξιό στην Κορσική. Στα είκοσί του πήγε στην Ανώτατη ακαδημία πολέμου στο Παρίσι λίγο πριν ξεκινήσει η Γαλλική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης αναδείχθηκε σε εθνικό ήρωα, αφού πρώτα διέλυσε τον βασιλικό όχλο, που διενέργησε επίθεση στο κτήριο της Εθνοσυνέλευσης στις 20 Οκτωβρίου 1795. Μέχρι τις αρχές του 1799 είχε κατακτήσει τη βόρεια Ιταλία, την Ολλανδία και το Βέλγιο. Η Ισπανία ήταν πλέον υποχείριο. Τέλος, επιτέθηκε τόσο στην Αίγυπτο αντιμετωπίζοντας τους Βρετανούς όσο και στη Συρία, που ανήκε στους Οθωμανούς.

1805: Ο Ναπολέων πετυχαίνει την πιο σημαντική νίκη του εναντίον του Γ’ Συνασπισμού στη μάχη του Άουστερλιτς. Μετά από στρατηγικές κινήσεις παρέσυρε τους εχθρούς του στο πεδίο της μάχης και εκεί κατάφερε να τους εξολοθρεύσει. Το αποτέλεσμα ήταν να ηττηθούν η Αυστρία και η Ρωσία. Μετά τη συνθήκη που υπογράφηκε η Αγία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία των Γερμανών διαλύθηκε και τη θέση της πήρε η Συνομοσπονδία του Ρήνου. Η Αυστρία παραχωρεί εδάφη στους Γερμανούς συμμάχους του Ναπολέοντα και οφείλει 40.000.000 φράγκα στη Γαλλία ως αποζημίωση. Τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Η μάχη είναι, επίσης, γνωστή ως μάχη των Τριών Αυτοκρατόρων.

1823: Εισάγεται το Δόγμα Μονρόε. Πρόκειται για μια πολιτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ, σχετικά με την αποικιοκρατική πολιτική των Ευρωπαίων στην αμερικανική ήπειρο. Ο Τζέιμς Μονρόε ήταν αυτός που διατύπωσε το δόγμα και ο Τζόν Άνταμς, υπουργός εξωτερικών, αυτός που το συνέταξε. Ουσιαστικά, οι ΗΠΑ θεωρούσαν επιθετική ενέργεια από τους Ευρωπαίους τον αποικισμό ή την ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα των κρατών της ηπείρου. Το δόγμα αμφισβητήθηκε από τον Ναπολέοντα τον Γ’,  που εκστράτευσε στο Μεξικό στα χρόνια του Αμερικανικού εμφυλίου. Αρχικά, οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν φοβούμενες την στάση των νότιων Πολιτειών. Εν τέλει, οι Γάλλοι διώχθηκαν από τα σύνορα των ΗΠΑ.

1923: Γεννιέται η Μαρία Κάλλας στη Νέα Υόρκη. Η καριέρα της ξεκίνησε το 1949 στο Μπουένος Άιρες και το 1950 στο Μεξικό. Τον Δεκέμβρη του 1951 θα
ανοίξει τη σεζόν στη Σκάλα του Μιλάνου και το 1955 θα ανεβάσει την παράσταση Τραβιάτα του Βέρντι. Το 1956 εμφανίστηκε στη Μητροπολιτική όπερα της Νέας Υόρκης ως Νόρμα. Μετά από μια πετυχημένη καριέρα στην όπερα που έκλεισε στις 5 Ιουλίου 1965 συνέχισε γυρίζοντας την Μήδεια σε ταινία το 1969. Η καριέρα της ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1974 και η σπουδαιότερη Ελληνοαμερικανίδα υψίφωνος έφυγε από τη ζωή τρία χρόνια αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου 1977.

Γιώργος Ναθαναήλ

Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ