18.1 C
Athens
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024

28η Νοεμβρίου

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1820: Γεννιέται ο Φρίντριχ Ένγκελς, ήταν Γερμανός φιλόσοφος, που μαζί με τον Καρλ Μαρξ επεξεργάστηκε την θεωρία του επιστημονικού κομμουνισμού και του διαλεκτικού υλισμού. Συνέγραψε επίσης, μαζί με τον Μαρξ, το Κομμουνιστικό Μανιφέστο και Το Κεφάλαιο. Είναι γνωστός και με το προσωνύμιο «Στρατηγός» λόγω της αγάπης του για την στρατιωτική ιστορία.

1910: Το Κόμμα των Φιλελευθέρων με αρχηγό τον Ελευθέριο Βενιζέλο κερδίζει τις δεύτερες ελληνικές βουλευτικές εκλογές αυτής της χρονιάς. Στις 12 Οκτωβρίου 1910 ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ καταργεί την Α’ Αναθεωρητική Βουλή και προκηρύσσει εκλογές για τις 28 Νοεμβρίου 1910 για την Διπλή Αναθεωρητική Βουλή. Τα παλιά κόμματα και νικητές των προηγούμενων εκλογών χαρακτηρίζουν πραξικοπηματική την απόφαση και απέχουν από τις εκλογές με αποτέλεσμα τη σημαντική νίκη της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου. Το κόμμα των Φιλελευθέρων λαμβάνει 307 έδρες, οι Αγροτικοί Θεσσαλίας 28, το κόμμα των Κοινωνιολόγων του Αλέξανδρου Παπαναστασίου 7 και ανεξάρτητοι υποψήφιοι 20.

1943: Διάσκεψη της Τεχεράνης. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν συναντώνται στην Τεχεράνη για να συζητήσουν την στρατηγική του πολέμου. Η διάσκεψη της Τεχεράνης ήταν διάσκεψη κορυφής μεταξύ των ηγετών των Συμμάχων υπό το κωδικό όνομα EUREKA (=Εύρηκα). Διεξήχθη στην Τεχεράνη στο Ιράν από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου 1943. Ακολούθησε χρονικά τη διάσκεψη του Καΐρου, η οποία έληξε στις 27 Νοεμβρίου 1943 χωρίς την παρουσία του Στάλιν αλλά με παρουσία του Κινέζου προέδρου, Τσανγκ Κάι Σεκ. Ουσιαστικά, ήταν η πρώτη διάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν και οι τρεις ηγέτες. Οι αποφάσεις, που ελήφθησαν στη Διάσκεψη της Τεχεράνη ήταν προοίμιο των αποφάσεων, που απλά επικυρώθηκαν στη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 και υπό αυτή την άποψη θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές διασκέψεις του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

1964: Πρόγραμμα Μάρινερ: Η NASA εκτοξεύει το σκάφος Μάρινερ 4 με προορισμό τον Άρη. Το διαστημικό πρόγραμμα Μάρινερ (αγγλικά: Mariner program) ήταν ένα πρόγραμμα της NASA που προώθησε μια σειρά διαστημικών συσκευών, με σκοπό την εξερεύνηση των γειτονικών πλανητών του ηλιακού συστήματος Άρη, Αφροδίτη και Ερμή.

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ