10.4 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕλλάδαΤο μήνυμα εστάλη… Ελήφθη;;

Το μήνυμα εστάλη… Ελήφθη;;

Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

Οκτώ στους δέκα Έλληνες είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Public Issue δημοσιοποίησε την Τρίτη 20/11, μία δημοσκόπηση αποτελούμενη από μία σειρά σημαντικών ερωτημάτων, δείχνοντας τις απόψεις των πολιτών για την πολιτική κατάσταση της χώρας. Πολλές φορές, ακούμε ότι οι αριθμοί «μιλάνε» από μόνοι τους και τα νούμερα της δημοσκόπησης αυτής, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για οποιοδήποτε είδος “παρερμηνείας”.

Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό των δυσαρεστημένων πολιτών, σχετικά με τον τρόπο, που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας, ενώ η απογοήτευση, η οργή, η αγανάκτηση και το άγχος είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της  Public Issue , για το μήνα Νοέμβρη. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν μία, εμφανώς, καταπονημένη και σε σύγχυση, ελληνική κοινωνία.

Στο πρώτο γράφημα, οι ερωτηθέντες απάντησαν αν και κατά πόσον είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο, που κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας, καταγράφοντας και την μεταβολή της άποψής τους από τον Ιανουάριο έως το Νοέμβριο του 2018, με την εικόνα να είναι ξεκάθαρη· οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, ενώ οι ικανοποιημένοι, μετά βίας, φθάνουν το 24% υπέρ της αντιπολίτευσης. Οι πολίτες αισθάνονται ότι κανείς δεν έχει δώσει ή προτείνει ουσιαστική λύση στα προβλήματα της χώρας, με αποτέλεσμα η δυσαρέσκεια να “χτυπάει” την πόρτα και της αντιπολίτευσης σε ποσοστό 76% των ερωτηθέντων. Όσο για την κυβέρνηση είναι τεράστια η δυσαρέσκεια, σε ποσοστό 84%, κάτι, που αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής εδώ και 4 χρόνια, σχεδόν.

Το δεύτερο ερώτημα, αφορά την προτίμηση των ερωτηθέντων για το ποιον θεωρούν καταλληλότερο Πρωθυπουργό και καλύτερη κυβέρνηση για την χώρα. Το διάστημα της έρευνας ήταν τεσσάρων μηνών και φαίνεται ότι οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι καταλληλότερος για Πρωθυπουργός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ως καταλληλότερη κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καμία από τις δύο. Βέβαια, και παλαιότερα, ειδικά την τελευταία δεκαετία, όταν ετίθετο το συγκεκριμένο ερώτημα, σχεδόν πάντα, καταλληλότερος Πρωθυπουργός θεωρούταν ο αρχηγός της, εκάστοτε, αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι στην ερώτηση για το ποια είναι η καταλληλότερη κυβέρνηση, ή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είτε κυβέρνηση της ΝΔ, το 42% των ερωτηθέντων απάντησε καμία, δηλώνοντας με τον πιο εμφανή τρόπο την πλήρη απογοήτευσή τους προς τα δύο κόμματα εξουσίας και ότι δεν χαίρουν της εμπιστοσύνης των πολιτών, σε ποσοστό, που αγγίζει, σχεδόν, τους μισούς. Ένα τέτοιο ποσοστό θα πρέπει να προβληματίσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία, όπως δείχνουν εδώ και αρκετό καιρό διάφορες δημοσκοπήσεις έχει το προβάδισμα στην παράσταση νίκης.

Ενδιαφέρον προκαλούν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων, σχετικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν μεγαλύτερα ποσοστά «αρνητικής» δημοτικότητας, χωρίς να αλλάζει ιδιαίτερα, ωστόσο, το σκηνικό, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 46% έχοντας, μάλιστα, αυξήσει το ποσοστό του κατά 4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Απεναντίας, η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού είναι στο 26%, στα επίπεδα, δηλαδή, που ήταν και στην προηγούμενη καταμέτρηση. Η Φ. Γεννηματά βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 40%, ο Σ. Θεοδωράκης με 39%, ο Β. Λεβέντης με 31%, ο Π. Καμμένος με 15% και τελευταίος, κάτι, που δείχνει ότι ο κόσμος παρά την απογοήτευσή του δεν στρέφεται στα άκρα, είναι ο Ν. Μιχαλολιάκος με 10%. Ο δεύτερος πίνακας δείχνει την μεταβολή της δημοτικότητάς των, με τον Π. Καμμένο και τον Β. Λεβέντη να είναι 1 μονάδα κάτω και τον Α. Τσίπρα να παραμένει σταθερός.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, τα κυρίαρχα συναισθήματα των Ελλήνων είναι απογοήτευση, οργή, αγανάκτηση και άγχος. Οι ερωτηθέντες απάντησαν, στη δημοσκόπηση της Public Issue, ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση σε ποσοστό 74%, ενώ μόλις το 17% απάντησαν ότι πάνε προς τη σωστή. Απόρροια της οικονομικής κρίσης των τελευταίων 10 ετών, οι Έλληνες νιώθουν απογοητευμένοι (22%), αγανακτισμένοι (21%) και ανήσυχοι (19%). Είναι ανησυχητικό αλλά και απολύτως φυσιολογικό ότι μόλις το 9% δείχνει να είναι αισιόδοξο. Με λίγα λόγια, το δεύτερο διάγραμμα αποδεικνύει ότι η ελληνική κοινωνία είναι μία κοινωνία σε αναβρασμό, με καθόλου ψυχολογία και με μεγάλο φόβο για το αύριο.

Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει και μία ερώτηση, γενικά για τη λειτουργία του κράτους. Όπως ήταν αναμενόμενο, το 51% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στο αν το κράτος δουλεύει καλύτερα σε σχέση με μία πενταετία πριν και μόλις το 19% απάντησε ότι δουλεύει καλύτερα. Ωστόσο, αξίζει να σχολιαστεί ότι οι ψηφοφόροι των δύο κομμάτων εξουσίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) απάντησαν αντιστρόφως ανάλογα σχετικά με τη λειτουργία του κράτους. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι δουλεύει καλύτερα ο κρατικός μηχανισμός, σε ποσοστό 44%, ενώ οι γαλάζιοι ψηφοφόροι απάντησαν ότι δουλεύει χειρότερα σε ποσοστό 76%. Στο ερώτημα αν δουλεύει το κράτος το ίδιο, τα ποσοστά είναι 30% για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στο 19%.

Τελευταία, τέθηκε το ερώτημα κατά πόσον είναι υπερήφανοι οι ερωτηθέντες, που είναι Έλληνες με το 79% να απαντά ότι αισθάνονται αρκετά ή πολύ υπερήφανοι, ενώ μόλις το 20% δεν αισθάνονται πολύ η και καθόλου υπερήφανοι, που είναι Έλληνες.

Μετά από την παρουσίαση και έναν μικρό σχολιασμό κάτω από κάθε διάγραμμα, οφείλουμε να επισημάνουμε κάποια στοιχεία. Το κυριότερο όλων είναι ότι ο μέσος Έλληνας νιώθει φόβο και απογοήτευση. Αλήθεια, πόσο υγιής είναι μία κοινωνία όταν διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα και δεν μπορεί να είναι αισιόδοξη; Όταν δεν ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον, τουλάχιστον, για τις επόμενες γενιές; Όταν το μόνο, που ενδιαφέρει τον καθένα από εμάς είναι να “βγει” και η επόμενη μέρα; Όταν το μόνο, που ακούμε στις ειδήσεις είναι οι λέξεις “απελπισία”, “ανησυχία”, ”φόβος”, ”περικοπές”, ”επιβολή φόρων”; Αλήθεια, μία τέτοια κοινωνία μπορεί να προχωρήσει;

Το δεύτερο στοιχείο, που αξίζει σχολιασμού είναι, ότι οι ερωτηθέντες είναι πλήρως απογοητευμένοι και από την κυβέρνηση και από την αντιπολίτευση, ενώ θεωρούν ως ακατάλληλη και μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μία κυβέρνηση ΝΔ. Η κοινωνία, πλέον, δεν ενδιαφέρεται για το αν θα κυβερνήσει ένα συγκεκριμένο κόμμα, αλλά θέλει να κυβερνήσει εκείνος, που μπορεί να τους βγάλει από το αδιέξοδο. Είναι λογικό να μην εμπιστεύονται καμία κυβέρνηση, που θα προέρχεται είτε από το ΣΥΡΙΖΑ, είτε από τη ΝΔ, δεδομένου ότι φέρουν μερίδιο ευθύνης και τα δύο κόμματα για αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Το τελευταίο στοιχείο, που πρέπει να σχολιαστεί είναι ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν, ότι το κράτος δουλεύει καλύτερα σε σχέση με μία πενταετία πριν, γεγονός, που προκαλεί έκπληξη, καθώς αν δούλευε καλύτερα ο κρατικός μηχανισμός, τότε τα ποσοστά της κυβέρνησης δε θα ήταν σε αυτά τα επίπεδα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse (22/11) για τον ΣΚΑΙ.

Πηγή:
https://www.cnn.gr/news/ellada/story/155404/nea-dimoskopisi-peripoy-okto-
stoys-deka-polites-dysarestimenoi-apo-kyvernisi-kai-antipoliteysi

Στη δημοσκόπηση της Pulse, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 22/11 για τον ΣΚΑΙ, η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 30,5% και ακολουθεί με 9 μονάδες διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,5%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 7,5%, η Χρυσή Αυγή με 7% και το ΚΚΕ με 6%. Εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένει ο άλλος εταίρος της κυβέρνησης, καθώς οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν μόλις 1%, ενώ εκτός μένουν η Ένωση Κεντρώων με 2% και το Ποτάμι με 1.5.

Μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δεν απαντούν, που φτάνει στο 13,5%.

Πηγή:
http://www.skai.gr/news/politics/article/390350/antigrafotoudimoskopisi-pulse-
gia-ton-skai-brosta-me-9-monades-i-nd/#ixzz5Xh9u3HhW

Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ