9.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήBecoming… Η ιστορία της πρώην Πρώτης κυρίας

Becoming… Η ιστορία της πρώην Πρώτης κυρίας

Της Κατερίνας Κοντογιάννη,

Την Τετάρτη 14/11 έκανε το ντεμπούτο του το βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα με τίτλο ‘’Becoming-η Δικιά μου ιστορία’’. Μέσα σε 426 σελίδες η πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτείων μιλάει για όλους και για όλα, πέραν των πολιτικών.

Ας δούμε αρχικά, ποια είναι η Μισέλ Ομπάμα. Η Μισέλ ΛαΒόν Ρόμπινσον Ομπάμα (Michelle LaVaughn Robinson Obama) είναι Αμερικανίδα δικηγόρος, συγγραφέας, σύζυγος του 44ου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτείων, Μπαράκ Ομπάμα (Barack Obama) και η πρώτη Αφροαμερικανίδα Πρώτη Κυρία. Γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1967 και μεγάλωσε σε μία τετραμελή οικογένεια μεσοαστών στο Σάουθ Σάιντ του Σικάγου. Στην συνέχεια, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, κάνοντας τα πρώτα βήματα της δικηγορικής της καριέρας στο Sidley Austin, όπου και γνώρισε τον Μπαράκ Ομπάμα. Μέσα από τις τέσσερις βασικές της πρωτοβουλίες σαν Πρώτη Κυρία είναι υπέρμαχος μιας υγειούς οικογένειας, των στρατιωτών και των οικογενειών τους, της ανώτατης εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης των ανήλικων κοριτσιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέσα στην οκταετία της διακυβέρνησης Ομπάμα, η Πρώτη Κυρία λάνσαρε το 2010 την καμπάνια «Let’s Move», όπου συγκέντρωνε εκπαιδευτικούς, γονείς, διατροφολόγους και γιατρούς, με κοινό σκοπό την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Το 2011 μαζί με τον τέως Αντιπρόεδρο,Τζο Μπάιντεν λάνσαραν το πρόγραμμα «Joining Forces», με σκοπό την περαιτέρω μέριμνα στρατιωτικών, βετεράνων και των οικογενειών τους. Το 2014 μπήκε σε τροχιά από την ίδια μια νέα καμπάνια με τον τίτλο «Reach Higher» σε μια προσπάθεια παρακίνησης των μαθητών να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τέλος , το 2015 η κ. Ομπάμα συμμετείχε μαζί με τον κ. Μπαράκ Ομπάμα στην καμπάνια «Let Girls Learn» με στόχο την παροχή βοήθειας σε κορίτσια σε όλο το κόσμο, για να ξεκινήσουν και να παραμείνουν στο σχολείο.

Όσον αφορά το βιβλίο, χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος «Becoming Me» αναφέρεται στην πόλη του Σικάγο, όπου μεγάλωσε δίνοντας μια βαθιά κοινωνιολογική προσέγγιση για την πόλη, τους ανθρώπους, το δημόσιο σχολείο και τον φυλετικό διαχωρισμό. Άλλωστε, η κ. Ομπάμα έχει κάθε γνώση επί του θέματος, καθώς το πρώτο της πτυχίο από το Πρίνστον αφορούσε την κοινωνιολογία και τις Αφρικάνικες-Αμερικάνικες σπουδές. Το δεύτερο μέρος «Becoming Us» αναφέρεται στο πώς γνωρίστηκε με τον Μπαράκ, την αρχή της κοινής τους ζωής και την αναζήτηση μιας εργασίας που θα αγαπούσε. Το τρίτο μέρος «Becoming More» καταγράφει την ζωή τους σαν δημόσια πρόσωπα, την δικιά της σκοπιά, όσον αφορά τα πράγματα που κατάφερε σαν Πρώτη Κυρία και τα βιώματα της από την καμπάνια που έκανε με τον σύζυγό της για τις εκλογές του 2012, οπού ένιωσε βαθιά τον φυλετικό ρατσισμό.

Ένα τέτοιο βιβλίο βέβαια, είναι φυσικό πως περιέχει αποκαλύψεις και καταθέσεις ψυχής. Για την ακρίβεια, σε αντίθεση με την εικόνα του “τέλειου ζεύγους” που πρόβαλαν οι Ομπάμα, η Μισέλ αποκαλύπτει ότι ο γάμος της δεν ήταν πάντα γαλήνιος και ότι μαζί με τον σύζυγό της επισκέφτηκαν ειδικό για θέματα γάμου. «Ξέρω πολλά νεαρά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πιστεύουν ότι κατά κάποιο τρόπο, υπάρχει κάτι που δεν τους ταιριάζει. Και θέλω να γνωρίζουν ότι η Μισέλ και ο Μπαράκ Ομπάμα, που έχουν έναν καταπληκτικό γάμο και αγαπιούνται, δουλεύουν για αυτό», γράφει στο βιβλίο της. Επίσης, αναφέρθηκε και στο πόσο έκπληκτη είναι που τόσες γυναίκες ψήφισαν τον «μισογύνη» Τραμπ στις εκλογές του 2016, αντί για τη Χίλαρι Κλίντον. Δεν έκρυψε ότι σοκαρίστηκε και ότι «έτρεμε από τον θυμό της», όταν άκουσε τον Ρεπουμπλικάνο πολιτικό, σε δηλώσεις του, που είχαν ηχογραφηθεί εν αγνοία του στις αρχές της δεκαετίας του 2000, να υπερηφανεύεται ότι “αρπάζει τις γυναίκες” από τα γεννητικά όργανα. Ακόμα, αναφέρει πως το λεγόμενο κίνημα «birther», που υποστηρίζει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν γεννήθηκε στις ΗΠΑ ήταν “τρελό και κακόβουλο”, ενώ, ταυτόχρονα το συγκεκριμένο κίνημα υποστηρίχθηκε μέσω υπαινιγμών από τον Ντόναλντ και «δε θα τον συγχωρέσει ποτέ», καθώς έθεσε σε κίνδυνο την οικογένειά της. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ καθορίζει ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να έχει γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος. Το κίνημα «birther» αμφισβητούσε στην ουσία τη νομιμότητα του Ομπάμα και της προεδρίας του, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος είχε γεννηθεί στην Κένυα, τη χώρα καταγωγής του πατέρα του.

Όταν ρωτήθηκε ο Ντόναλντ Τράμπ για τα σχόλια αυτά, δεν απάντησε ευθέως στα λεγόμενα της Μισέλ Ομπάμα, αλλά έστρεψε τα πυρά του στον Μπαράκ. «Δεν το έχω δει. Φαντάζομαι ότι έγραψε ένα βιβλίο. Την πλήρωσαν πολλά χρήματα για να γράψει ένα βιβλίο και πάντα επιμένουν να συμπεριλάβεις αμφιλεγόμενο (υλικό)», είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, πριν αναχωρήσει για το Παρίσι, ενώ πρόσθεσε, «Λοιπόν, θα σας επιστρέψω την αμφισβήτηση: Δε θα τον συγχωρέσω ποτέ για αυτό που έκανε στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή δεν τον χρηματοδότησε επαρκώς. Είχε στερέψει. Όλα ήταν παλιά και ταλαιπωρημένα. Και ήρθα εγώ κι έπρεπε να τα φτιάξω».

Το βιβλίο έχει προκαλέσει φρενίτιδα ενθουσιασμού, μαζί με τις συνεντεύξεις. Τα απομνημονεύματα της Μισέλ κυκλοφορούν μετά από συμφωνία του ζεύγους Ομπάμα με τον εκδοτικό οίκο Penguin Random House, με βάση την οποία εκείνη και ο πρώην πρόεδρος θα γράψουν από ένα βιβλίο. Ενώ κάνει ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ. «Ουδέποτε ήμουν θαυμάστρια της πολιτικής και η εμπειρία μου τα τελευταία δέκα χρόνια δεν το άλλαξε αυτό», τονίζει.

Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ