Της Γιώτας Κοσκινά,
Η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη είναι μία από τις επτά ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ιδρύθηκε το 2004 και στην Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από το κόμμα ΔΡΑΣΗ, το οποίο ήταν μέλος της συμμαχίας μέχρι και το 2014. Στις Ευρωεκλογές του 2014 αναδείχθηκε η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο κατέχοντας 67 έδρες από τις 751. Λίγους μήνες πριν τις επικείμενες Ευρωεκλογές του 2019 επέλεξε τη Μαδρίτη για να πραγματοποιήσει το διήμερο συνέδριο της.
Το συνέδριο διεξήχθη σε συνεργασία με το ισπανικό κόμμα, το οποίο ανήκει στη συμμαχία, τους Θιουδαδάνος και έλαβαν μέρος πάνω από 1000 σύνεδροι από ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ το παρόν έδωσαν Πρωθυπουργοί και ηγέτες των κομμάτων που απαρτίζουν την Συμμαχία των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για την Ευρώπη.
Κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν η ψήφιση του Μανιφέστου για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου και η υιοθέτηση βασικού σχεδίου για τη καταπολέμηση της ανόδου του λαϊκισμού και των εξτρεμιστών. Για το λόγο αυτό, στο συνέδριο ακούστηκε επίσημα η πρόταση του γαλλικού κόμματος «Εμπρός», κόμμα του οποίου ηγείται ο Εμμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να δημιουργηθεί μια κοινή πλεύση ενάντια στο λαϊκισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς, επισφραγίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία μεταξύ των δύο πολιτικών φορέων.
Μη ξεχνάμε, ότι η Γαλλία πλήττεται από την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν, κάτι που έχει φοβίσει τα τελευταία χρόνια ολόκληρη την Ευρώπη. Η Λεπέν μάλιστα, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες φαίνεται να προηγείται του Μακρόν στη πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές.
Δημοσκόπηση, μάλιστα, που διενεργήθηκε από τη «YouGov», έδειξε τη δημοτικότητα του Μακρόν να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό της μετά την εκλογή του το 2017. Μόνο το 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ικανοποιημένο από την πολιτική του. Η φήμη του Μακρόν έχει πληγεί μετά την ξαφνική αποχώρηση δύο σημαντικών υπουργών του, το σκάνδαλο που ξέσπασε το καλοκαίρι σε σχέση με έναν σωματοφύλακά του, τη σταθερά υψηλή ανεργία, τους φόρους και τις αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα.
Όπως τόνισε η Astrid Panosyan, συν-ιδρύτρια του κόμματος του Μακρόν στην ομιλία της, κύριος στόχος τους θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας ισχυρής ατζέντας, προκειμένου να αποκατασταθεί το γόητρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που φαίνεται να έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται και από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Το μανιφέστο το οποίο εγκρίθηκε την τελευταία μέρα του συνεδρίου από το Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Κόμμα για την Ευρώπη περιείχε μία ισχυρή θέση ενάντια στον εξτρεμισμό και το λαϊκισμό.
Στη πορεία για τις Ευρωεκλογές του 2019 το ALDE αποφάσισε να δημιουργήσει μία καμπάνια, η οποία θα στηρίζεται στις περιοδείες των υποψήφιων και στην προβολή τους από τα social media. Στόχος τον οποίο έθεσε στο συνέδριο ο επικεφαλής της Συμμαχίας και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφσταντ είναι να απευθυνθούν και στους Πράσινους ή τους Σοσιαλιστές, αποσπώντας ψηφοφόρους των παραδοσιακών δυνάμεων.
Ωστόσο, η Συμμαχία δεν φαίνεται να βρίσκεται κοντά στη συναίνεση για να αναδειχθεί επικεφαλής των ψηφοδελτίων και της προεκλογικής καμπάνιας. Συζητείται έντονα το όνομα της Μαργκαρέτε Βεστάγκερ, της Επιτρόπου Ανταγωνισμού από τη Δανία, κάτι που δε φαίνεται να ικανοποιεί ιδιαίτερα στον Εμμανουέλ Μακρόν.
Όπως όλα δείχνουν στο εκλεκτορικό συνέδριο, το οποίο θα λάβει χώρα στο Βερολίνο το Φεβρουάριο του 2019, θα αναδειχθούν τόσο η ομάδα εκστρατείας των εκλογών, όσο και οι υποψήφιοι για τα αξιώματα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά το πέρας των Ευρωεκλογών του 2019.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.