Του Μιχάλη Τζάνη,
Προερχόμενος από μια πολύ γεμάτη εβδομάδα, την Κυριακή το πρωί, κατέβηκα στο κέντρο για μερικά ψώνια (ναι, τα μαγαζιά στο Λονδίνο είναι ανοιχτά ΚΑΙ τις Κυριακές). Μπαίνοντας, λοιπόν, σε ένα κατάστημα, πλησιάζοντας στο ταμείο, μου λέει ευγενέστατα η υπάλληλος: «Θα μπορούσα να έχω το email σας, για να σας στείλω την απόδειξή σας;». Με εμφανή την τεράστια απορία στο βλέμμα μου, αλλά και ένα διάχυτο ενθουσιασμό, άρχισα να πληκτρολογώ το email μου και σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, είχα λάβει την απόδειξη πληρωμής.
Καλά διαβάσατε! Πολλά μαγαζιά, πλέον, στέλνουν τις αποδείξεις στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σου, εξοικονομώντας έτσι, τεράστιες ποσότητες χαρτιού. Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, «Μα το χαρτί είναι ανακυκλώσιμο». Είναι πράγματι, όμως το χαρτί ανακυκλώσιμο; Μπορεί όντως όλος αυτός ο τεράστιος όγκος χαρτιού να πάει για ανακύκλωση; Η απάντηση είναι αρνητική. Δυστυχώς, μόνο ένα μέρος του χαρτιού, είναι ανακυκλώσιμο και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.
Αφήνοντας τις τεχνικές και επιστημονικές λεπτομέρειες στην άκρη σχετικά γιατί με την ανακύκλωση του συνόλου του χαρτιού, έρχομαι πάλι στο θέμα της ηλεκτρονικής απόδειξης πληρωμής. Δεν υπάρχει σπίτι στο οποίο να μη μπορεί κάποιος να βρει ολόκληρες στοίβες αποδείξεων, πολλές φορές χωρίς καμία απολύτως χρησιμότητα. Θυμάμαι πάντα τον πατέρα μου να μας προτρέπει να βάζουμε όλες τις αποδείξεις, στο «πρώτο συρτάρι στο σαλόνι», όπου συνήθιζε να τις μαζεύει. Πώς θα αντιδρούσε, όμως, ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας σε μια τέτοια αλλαγή; Κάποιος ο οποίος ενδεχομένως δεν έχει το δικό του ηλεκτρονικό ταχυδρομείο;
Προβλήματα υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν. Ενδεχομένως, ακόμη η εικόνα ενός γεμάτου από ηλεκτρονικές αποδείξεις inbox, δεν είναι και η πιο ευχάριστη, ωστόσο ο κόσμος αλλάζει. Ζούμε σε μια εποχή που είναι επιτακτική η ανάγκη δραστικής μείωσης μη ανακυκλώσιμων προϊόντων, ενώ εξαιρετικά ενθαρρυντική είναι και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απαγόρευση της χρήσης πλαστικού μιας χρήσης.
Αν κοιτάξουμε τριγύρω μας, είναι τόσα πολλά αυτά τα οποία μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε, για να μπορούμε να λέμε με τόλμη ότι αντιμετωπίσαμε αποτελεσματικά φαινόμενα όπως την κλιματική αλλαγή. Μπροστά στο φόβο για το καινούριο, το ανεξερεύνητο, η ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο υπερνικά. Όσο η τεχνολογία προχωρά, ολοένα και πιο καινοτόμες ιδέες θα έρχονται στο φως.
Με οδηγό, λοιπόν, τις καινοτομίες ανά τον κόσμο, μπορούμε να χτίσουμε πραγματικά ένα καινοτόμο κράτος, που θα τολμά γενναίες αλλαγές και θα επενδύει στις νέες τεχνολογίες, ωθώντας τους νέους προς αυτή την κατεύθυνση.
Γεννημένος στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, αποφοίτησε στη Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ασχολήθηκε ενεργά με το Σύλλογο Φοιτητών Τμήματος Φυσικής, ενώ παράλληλα υπήρξε συνδιαχειριστής της ιντερνετικής πλατφόρμας Newn.gr & Newn Webradio. Μετά το πέρας των σπουδών του, εργάστηκε ως καθηγητής Θετικών Επιστημών σε φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Από το Σεπτέμβριο του 2017 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ως Science Teacher, ενώ παράλληλα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Queen Mary University of London. Η αγάπη του για την Ελλάδα, αλλά και τα ερεθίσματά του από τη ζωή στο εξωτερικό, στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία της στήλης Think Global, Act Local.