11.7 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔικαίωση για τους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου - 80 χρόνια μετά

Δικαίωση για τους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – 80 χρόνια μετά


Του Κωνσταντίνου Φράγκου,

Περισυλλέχθηκαν προ ημερών στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Κλεισούρας 573 Έλληνες στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο το 1940-41. Οι Έλληνες στρατιώτες περισυλλέχθηκαν από την περιοχή Ντραγκότι. Χρειάστηκαν σχεδόν 80 χρόνια για να πράξουμε το αυτονόητο και να αποδώσουμε το ελάχιστο που αρμόζει στους ήρωες του ‘40 που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού για την ελευθερία και την τιμή της πατρίδας μας.

Υπολογίζεται ότι 7.796 είναι το σύνολο των νεκρών που έμειναν στην Αλβανία με την πλειοψηφία αυτών να μένουν άταφοι η σκορπισμένοι σε πρόχειρους, ομαδικούς τάφους. Οι Έλληνες στρατιώτες έμειναν άθαφτοι και σκορπισμένοι τόσα χρόνια αρχικά λόγο της ιταλικής και γερμανικής κατοχής ως το 1945, από το ΄45 ως το ΄49 λόγω εμφυλίου πολέμου και από το ΄49 ως το ΄90 λόγο της άρνησης του κομουνιστικού καθεστώτος της Αλβανίας να επιτρέψει την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των Ελλήνων στρατιωτών, καθώς τους χαρακτήριζε σοβινιστές. Το καθεστώς Χότζα κατάστρεψε κάθε τι που υποδείκνυε την ύπαρξη ομαδικών τάφων του Ελληνικού στρατού, καταστρέφοντας ακόμα και τους σταυρούς από τους τάφους.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Αλβανία οι νεκροί ήρωες έμειναν άταφοι εξαιτίας  της αδιαφορίας της ελληνικής πολιτείας, το οικονομικό βάρος για τον ενταφιασμό, καθώς επίσης και την άρνηση των πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας που δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση την ύπαρξη τέτοιων νεκροταφείων.

Πλέον η Αλβανία επιδιώκει την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για να πετύχει κάτι τέτοιο οφείλει να βελτιώσει της σχέσεις της με την Αθήνα. Έτσι, δίνει το πράσινο φως, ώστε οι ήρωες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου να αναπαυτούν εν ειρήνη 80 χρόνια μετά τον ένδοξο θάνατο τους για την ελευθερία της Ελλάδος.

Οι Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας καθώς και ο τοπικός αλβανόφωνος πληθυσμός αποτελούν θεματοφύλακες της μνήμης. Αγωνίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια ώστε να κρατήσουν αναμμένο το καντήλι στους τάφους των ηρώων, θυσιάζοντας πολλές φορές στα χρόνια της δικτατορίας του Χότζα ακόμα και την ζωή τους. Πρόχειροι  τάφοι βρίσκονται στα βουνά, στα χωράφια, ακόμα και στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής.  Για αυτούς τους ανθρώπους ο Ελληνικός στρατός το 1940 ήρθε σαν ελευθερωτής που αγωνίστηκε κατά του φασισμού και της τυραννίας. Τρεμπεσίνα, Κορυτσά, Τεπελένι, Αργυρόκαστρο ύψωμα 731 και Χιμάρα είναι περιοχές ποτισμένες με άφθονο ελληνικό αίμα. Έλληνες και Αλβανοί κάτοικοι αυτών των περιοχών λαμβάνουν με ιδιαίτερη συγκίνηση και χαρά το γεγονός ότι επιτέλους οι άταφοι στρατιώτες τιμώνται όπως πρέπει και αρμόζει στους ήρωες.


Κωνσταντίνος Φράγκος
Ο Κωνσταντίνος Φράγκος σπουδάζει Διεθνείς Σχέσεις και Οργανισμούς στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο. Συμμετέχει ενεργά σε επιστημονικά συνέδρια και προσομοιώσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ