Της Εύας Ταταράκη,
Η εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και αντιφρονούντα Jamal Khashoggi στο Προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο. Οι υποψίες περί δολοφονίας από Σαουδάραβες πράκτορες του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας, καθώς διακυβεύεται η αξιοπιστία του στη Δύση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν θεωρηθεί υπεύθυνος για την εξαφάνιση του Κασόγκι θα ενισχύσει επί το πλείστον τους εσωτερικούς του εχθρούς και ίσως επιφέρει μια μορφή διεθνούς απομόνωσης και δυσπιστίας προς τη Σαουδική Αραβία.
Οι σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και ορισμένων κρατών της διεθνούς κοινότητας έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που παρατηρείται αύξηση των τιμών του πετρελαίου, γεγονός που εγκυμονεί μια νέα πηγή κινδύνου στην παγκόσμια οικονομία. Όσον αφορά τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε ότι θα υπάρξουν αυστηρά κυρωτικά μέτρα, εάν αποδειχθεί ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε. Σε άμεση απάντηση η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η χώρα της διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και αποτελεί ζωτικής σημασίας στην ανάπτυξη της παγκόσμιου οικονομικού γίγνεσθαι. Άλλωστε το Ριάντ γνωρίζει πολύ καλά, ότι το πετρέλαιο αποτελεί το ισχυρότερο όπλο της χώρας και μια επερχόμενη επιβολή οικονομικών κυρώσεων θα ενίσχυε τις τιμές του πετρελαίου στα εκατό δολάρια ανά βαρέλι, γεγονός που θα προκαλέσει ένα εκρηκτικό σκηνικό για την αγορά πετρελαίου. Να σημειωθεί βέβαια ότι ο Τράμπ δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να μειώσει τους επιχειρηματικούς δεσμούς και τις πωλήσεις όπλων με τη Σαουδική Αραβία.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με τη διεξαγωγή αξιόπιστης έρευνας περί της εξαφάνισης του Κασόγκι, ενώ ζητάνε μια ολιστική προσέγγιση και απάντηση από τη μεριά της Σαουδικής Αραβίας.
Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος συγκρίνει την υπόθεση Κασόγκι με τη δηλητηρίαση του Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, επικαλούμενος την έλλειψη αποδείξεων και στις δυο περιπτώσεις. Σε ερώτησή του στο ετήσιο συνέδριο Βαλντάι στο Σότσι, εάν η Μόσχα θα ανταποκριθεί στην εξαφάνιση του Κασόγκι, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμα αρκετά στοιχεία για να αναλάβει δράση.
Η υπόθεση Κασόγκι κατάφερε να θέσει ζητήματα οικονομικής απειλής, όσον αφορά τη στάση της Σαουδικής Αραβίας. Οποιοδήποτε αντίποινο δηλαδή προς το Ριάντ θα προκαλέσει ζημιές για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, αποδίδοντας υψηλότερες τιμές. Σήμερα, όπως αρκετοί οικονομολόγοι αναφέρουν, οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου μπρέντ, κινούνται περίπου στα 81.4 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ενισχυθεί περισσότερο από 25% από τις αρχές του έτους. Μια επικείμενη εκτίναξη των τιμών άνω των εκατό δολαρίων θα δημιουργήσει σοβαρά πλήγματα στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με τη Δύση.
Τέλος, η εν λόγω υπόθεση έχει δημιουργήσει μια σειρά πιέσεων για τη Σαουδική Αραβία. Λαμβάνοντας υπόψη και τις τρέχουσες εξελίξεις στη ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μια διπλωματική απομόνωση θα λειτουργούσε καταστροφικά για το Ριάντ, δεδομένης της σχέσης της με χώρες της Δύσης. Σχετικά με την Τουρκία, οι σχέσεις τους, ενώ φαίνεται να περνάνε μια κρίση λόγω του ζητήματος, η Τουρκία γνωρίζει ότι βάσει της οικονομικής της δυστοκίας δεν μπορεί να χάσει έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές για την οικονομία της και την ανάπτυξη της γενικότερα.