14.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΤα βήματα δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών στο taxisnet

Τα βήματα δήλωσης επαγγελματικών λογαριασμών στο taxisnet

Της Μαρίας Αναγνωστάκη,

Έως τις 12 Δεκεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής επαγγελματικών λογαριασμών στο ΤAXISnet για όσους διαθέτουν POS ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα, με τα οποία πραγματοποιούν τις λιανικές συναλλαγές τους. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι δεν το πράξουν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο αξίας 1.000 ευρώ, ενώ οι νέοι επιχειρηματίες οφείλουν να εκπληρώσουν την υποχρέωση αυτή εντός ενός μήνα από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους.

Κάθε επιχειρηματίας έχει υποχρέωση να δηλώσει στην ηλεκτρονική εφαρμογή μητρώου Επαγγελματικών Τραπεζικών Λογαριασμών τον/τους επαγγελματικούς λογαριασμούς με τη μορφή IBAN, όπου δέχεται τις εισπράξεις της, μέσω ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, για παράδειγμα μεταφορές πίστωσης, πληρωμές με κάρτα, πάγιες εντολές, όπως επίσης και συναλλαγές με μετρητά.

Τα βήματα για τη δήλωση του λογαριασμού:

  1. Ο επαγγελματίας χρειάζεται να εισέλθει στον δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ με τους κωδικούς του TAXISnet
  2. Kατά την πρόσβαση επιβεβαιώνεται αν ο χρήστης είναι επιχείρηση ή επιτηδευματίας.
  3. Στην αρχική σελίδα ο χρήστης έχει τις παρακάτω επιλογές: Διαχείριση Επαγγελματικού Τραπεζικού Λογαριασμού, Ιστορικό Μεταβολών και Επιλογή ρόλου όπου εμφανίζεται μόνο αν ο χρήστης έχει και άλλους ρόλους στο Taxisnet π.χ. λογιστής. Έπειτα εμφανίζονται σε πίνακα τα ακόλουθα: ΕΤΛ σε μορφή IBAN, κατάσταση του ΕΤΛ, ημερομηνία δήλωσης του ΕΤΛ. Στην περίπτωση όπου είναι ήδη καταχωρημένος ΕΤΛ, τότε εμφανίζεται σε κατάσταση «Επιβεβαιωμένος» ή «Προς επιβεβαίωση».
  4. Πατώντας πάνω σε έναν λογαριασμό IBAN εμφανίζονται οι λεπτομέρειες του σε ένα αναδυόμενο παράθυρο.
  5. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία/επιτηδευματία να προσθέσει έναν ή περισσότερους ΕΤΛ, εφόσον όμως έχει τουλάχιστον μία δραστηριότητα. Επομένως, η συγκεκριμένη παραπάνω ενέργεια πραγματοποιείται πατώντας το πλήκτρο Προσθήκη Επαγγελματικού Λογαριασμού.
  6. Ο χρήστης θα πρέπει να εισάγει τον ΕΤΛ σε μορφή IBAN σύμφωνα με τα παρακάτω βήματα: Αρχικά, εισάγει τον IBAN και επιλέγει την Ομάδα Δαπανών στην οποία θα πρέπει να εντάσσονται οι κινήσεις του λογαριασμού. Ανάλογα με τις δραστηριότητες της επιχείρησης οι Ομάδες Δαπανών μπορεί να είναι Ιατρικές Δαπάνες, Φαρμακευτικές Δαπάνες, Εμπορία Οχημάτων και Λειτουργία Συνεργείων. Παρόλα αυτά έχει τη δυνατότητα κατά την αποχώρηση να επιβεβαιώσει ή να ακυρώσει την καταχώρηση. Αν προβεί σε ακύρωση, ο χρήστης οδηγείται αυτόματα στην αρχική οθόνη.
  7. Κατά την περίπτωση που επιλέγει Επιβεβαίωση πραγματοποιείται η επεξεργασία των ψηφίων του IBAN. Στη συνέχεια, ακολουθεί ο έλεγχος αν ο λογαριασμός είναι ήδη καταχωρημένος από τον χρήστη.
  1. Έπειτα, γίνεται αναζήτηση και εμφάνιση της τράπεζας. Αν ο IBAN ανήκει σε ελληνική τράπεζα, τότε πραγματοποιείται αυτόματη συμπλήρωση της ονομασίας της τράπεζας στην οποία ανήκει ο λογαριασμός.
  2. Πραγματοποίηση ελέγχου για το αν ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει δηλωθεί ως ΕΤΛ από άλλον επιτηδευματία.
  3. Με την προοπτική ότι οι παραπάνω έλεγχοι είναι επιτυχείς, εμφανίζεται στην οθόνη επιβεβαίωσης η καταχώριση του ΕΤΛ και η Διόρθωση Στοιχείων επιστρέφοντας στην προηγούμενη οθόνη.
  4. Όμως, φυσικά ο χρήστης έχει και τη δυνατότητα διαγραφής του ΕΤΛ. Για κάθε εγγραφή υπάρχει και η αντίστοιχη διαγραφή σε έναν ή περισσότερους Επαγγελματικούς Λογαριασμούς. Εφόσον επιλέξει διαγραφή ακολουθεί είτε η επιβεβαίωση της ενέργειας του είτε η αναίρεση και επιστροφή στην Αρχική Οθόνη.
  1. Αν ο χρήστης θέλει να τον διαγράψει πρέπει να ελεγχθεί η μοναδικότητα του ΕΤΛ. Η εφαρμογή εμφανίζει προειδοποιητικό μήνυμα ότι ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να έχει στην διάθεσή του τουλάχιστον έναν Επαγγελματικό Λογαριασμό. Τέλος, αν επιθυμεί αντικατάσταση απαιτείται πρώτα εισαγωγή του νέου και έπειτα διαγραφή του παλαιού.
  2. Τα τραπεζικά ιδρύματα ελέγχουν την ορθότητα των λογαριασμών σε αρχικό στάδιο, π.χ. αν είναι υπαρκτός ο λογαριασμός, αν ανήκει στον χρήστη που τον δηλώνει. Στην περίπτωση επιβεβαίωσης από το τραπεζικό ίδρυμα, ο λογαριασμός καλείται «Επιβεβαιωμένος», αλλιώς απορρίπτεται.
  3. Πάντως, σε οποιαδήποτε ενέργεια προσθήκης ή διαγραφής δημιουργείται μία εγγραφή όπως ημερομηνία, ΙΒΑΝ τράπεζας, ενέργεια, νέα κατάσταση, αιτιολογία, κωδικός αναφοράς.
Μαρία Αναγνωστάκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 και κατοικεί στο Ρέθυμνο Κρήτης. Είναι απόφοιτος στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εργάζεται σε λογιστικό γραφείο. Το ενδιαφέρον της κεντρίζουν τα φορολογικά και τραπεζικά ζητήματα. Στο OffLine Post αρθρογραφεί στην κατηγορία Οικονομικών.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ