10 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΕλληνική Εξωτερική ΠολιτικήΟδεύοντας προς ακόμα ένα αδιέξοδο ;

Οδεύοντας προς ακόμα ένα αδιέξοδο ;

Του Ιάσονα Χαλκίδη,

Από την Τρίτη, μετά και την πραγματοποίηση του σημαντικού μεν, διφορούμενου όμως δε, λόγω των αποτελεσμάτων του, δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου, έχουν ξεκινήσει στα Σκόπια οι καθοριστικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών, που με την σειρά τους θα οδηγήσουν, στην πολυπόθητη από πολλούς, επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το βασικό δεδομένο αυτής της ψηφοφορίας ως γνωστόν, είναι το γεγονός πως για να επικυρωθεί η Συμφωνία, απαιτούνται οι ψήφοι από 80 βουλευτές, σε ένα σύνολο 120 (τα 2/3 της Βουλής δηλαδή), και κατ’ επέκταση 8 ψήφοι από βουλευτές της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.

Όπως λεγόταν από την αρχή της εβδομάδας, το εν λόγω έργο φάνταζε ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς η δυσκολία του να βρεθούν εκ νέου 8 βουλευτές, ειδικά από το βασικό αντιπολιτευτικό κόμμα της ΠΓΔΜ, το VMRO – DPMNE, ήταν έκδηλα εμφανής από την αρχή, παρά τα ενωτικά διαβήματα, τα οποία παραχώρησε ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, αλλά και τις παραινέσεις της τελευταίας στιγμής στις οποίες προέβη το State Department των ΗΠΑ. Μέχρι πρότινος, καμία θετική εξέλιξη δεν έχει προκύψει από τις έως τώρα διεργασίες εντός της Βουλής της γειτονικής βαλκανικής χώρας, με τα τελικά αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας, τα οποία και αναβάλλονται συνεχώς αυτές τις μέρες, να αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Ακόμη, εκτός των παραπάνω δεδομένων, στη ήδη υπάρχουσα περίπλοκη κατάσταση που επικρατεί, έρχονται να προστεθούν τα παρακάτω εξής γεγονότα. Αρχικά, το πρώτο γεγονός αποτελεί η χθεσινή αποχώρηση από την Βουλή της ΠΓΔΜ, του προέδρου του VMRO- DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκόσκι, αλλά και των υπόλοιπων μελών του κόμματος. Το συγκεκριμένο γεγονός, ενδέχεται να βάλει, όπως όλα δείχνουν, «τρικλοποδιά» στις όσες ελπίδες της Κυβέρνησης για την εύρεση των πολυπόθητων 8 κοινοβουλευτικών ψήφων, γεγονός που έπεται να διαπιστωθεί σύντομα με την τελική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

Επιπρόσθετα, το δεύτερο γεγονός που ήρθε να ταρακουνήσει τα νερά γενικότερα όσον αφορά το θέμα της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και τις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, είναι η τρανταχτή χθεσινή ανακοίνωση της παραίτησης του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, γεγονός που αποτέλεσε απότοκο μιας σφοδρής εσωτερικής κυβερνητικής διαμάχης που έλαβε χώρα ανάμεσα στον ΥΠΕΞ και τον Υπουργού Άμυνας της χώρας, τον Πάνο Καμμένο. Πλέον, προσωρινά τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΞ, τις ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που προμηνύει ότι δεν θα αλλάξει πιθανότατα κάτι στην πολιτική της Ελλάδας όσον αφορά την Συμφωνία και την στάση της απέναντι στην ΠΓΔΜ, παρά την αποχώρηση από την κυβέρνηση ενός από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών και πρωτεργάτες στην προσπάθεια γεφύρωσης των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

Επομένως, γίνεται κατανοητό, ότι η πιθανή μη άμεση ανάκυψη ενός αποτελέσματος από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες στην ΠΓΔΜ, αλλά και οι απρόσμενες κυβερνητικές ζυμώσεις που προέκυψαν στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να δράσουν ανασταλτικά στην όποια τελική έκβαση του ονοματολογικού ζητήματος της ΠΓΔΜ και να το οδηγήσουν σε ένα ακόμη χρόνιο διπλωματικό αδιέξοδο.

Εν τέλει όμως, όλα θα εξαρτηθούν σε ένα πρώτο στάδιο από το αποτέλεσμα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας που λαμβάνει χώρα, τώρα, στην πόλη των Σκοπίων, η οποία, σε περίπτωση που καλυφθούν τα 2/3 της πλειοψηφίας των βουλευτών, θα δώσει την σκυτάλη στην Ελληνική Κυβέρνηση για την επικύρωση της Συμφωνίας. Αντίθετα, σε περίπτωση που τα 2/3 των βουλευτών της ΠΓΔΜ δεν καλυφθούν, το πιθανότερο σενάριο που επρόκειτο να επικρατήσει είναι αυτό των πρόωρων εκλογών, που όπως προανήγγειλε ο κ. Ζάεφ, θα γίνουν το αργότερο, στις αρχές του Δεκεμβρίου. Έως τότε, έπονται ακόμη εξελίξεις.

Ιάσων Χαλκίδης

Είναι βαλκανιολόγος, 25 χρονών και κατάγεται από την Θεσσαλονίκη. Κάνει το μεταπτυχιακό του στις Ευρωπαϊκές Σπουδές, με ιδιότητα τις Δημόσιες Σχέσεις και τη Διοίκηση, στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία. Έχει διατελέσει ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, έχει αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες και ηλεκτρονικά περιοδικά και ομιλεί 5 ξένες γλώσσες.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ