Του Μιχάλη Τζάνη,
Βρισκόμαστε στα μέσα Οκτώβρη και οι θερμοκρασίες σε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη είναι ασυνήθιστα υψηλές, ενώ, όπως όλα δείχνουν, το σκηνικό του καιρού δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά, για το υπόλοιπο του Οκτώβρη, Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πόλεων όπως το Λονδίνο, που προέρχεται από μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας το καλοκαίρι, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 33 βαθμούς, σε σχεδόν καθημερινή βάση. Μήπως, όμως, πρέπει να συνηθίζουμε τελικά σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες; Μήπως πλέον δε θα πρέπει να αποτελεί είδηση; Η απάντηση, δυστυχώς, είναι καταφατική. O πλανήτης μας γίνεται θερμότερος και αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα τότε τα πράγματα στο μέλλον θα είναι πολύ χειρότερα.
Ας πάρουμε τώρα, το παράδειγμα της Washington. Πρόσφατα διάβασα πως τεράστιες προσωπικότητες, όπως ο Bill Gates, ηγούνται της προσπάθειας για υπερψήφιση του περίφημου 1631, ενός πολλά υποσχόμενου προγράμματος, που στοχεύει στη δραστική-έως και μηδενική-μείωση ρύπων και την ολοένα και μεγαλύτερη αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμη, το πρόγραμμα επενδύει στην τοπική κοινωνία και την προετοιμάζει για προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Πού βρίσκεται το point, όμως, όλου αυτού του εγχειρήματος και γιατί χρήζει σχολιασμού και περεταίρω ανάλυσης; Αυτό που έκανε τον Bill Gates να πιστέψει στο πρόγραμμα αυτό, είναι η πεποίθηση, πως αξιοποιώντας τα μυαλά της χώρας και τις καινοτόμες ιδέες τους, θα μπορέσουμε να βρούμε ουσιαστικές λύσεις. Έριξε, λοιπόν, στην αγορά παραπάνω από 1 δις δολάρια, δίνοντας έτσι σε νέους και νέες την ευκαιρία να χτίσουν τη δική τους επιχείρηση με στόχο την εξεύρεση λύσεων για τη δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το έκανε και ο Τrudeau στον Καναδά, μετατρέποντας ένα παγκόσμιο «πρόβλημα», αυτό της μετανάστευσης, σε δραστική λύση για τον Καναδά, καλωσορίζοντας πρόσφυγες και μετανάστες και μετατρέποντάς τους σε αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας. Το κάνει τώρα και η Washington, αξιοποιώντας τα πιο λαμπρά μυαλά της και δείχνοντας, έτσι, το δρόμο σε όλο τον κόσμο. Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε κι εμείς σαν χώρα και αντί να προσπαθούμε να αναλύσουμε το τι έφταιξε που φτάσαμε ως εδώ, να αρχίσουμε να παράγουμε λύσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Γεννημένος στην Ηγουμενίτσα Θεσπρωτίας, αποφοίτησε στη Σχολή Θετικών Επιστημών Α.Π.Θ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ασχολήθηκε ενεργά με το Σύλλογο Φοιτητών Τμήματος Φυσικής, ενώ παράλληλα υπήρξε συνδιαχειριστής της ιντερνετικής πλατφόρμας Newn.gr & Newn Webradio. Μετά το πέρας των σπουδών του, εργάστηκε ως καθηγητής Θετικών Επιστημών σε φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη. Από το Σεπτέμβριο του 2017 ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, ως Science Teacher, ενώ παράλληλα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Queen Mary University of London. Η αγάπη του για την Ελλάδα, αλλά και τα ερεθίσματά του από τη ζωή στο εξωτερικό, στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία της στήλης Think Global, Act Local.