Του Κωνσταντίνου Γιαρέντη,
1664: Η ολλανδική δημοκρατία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στους Άγγλους. Η πρώτη ονομασία της πόλης ήταν Νέα Ανγκουλέμ, ως γαλλική κτήση. Η παράδοσή της έγινε ύστερα από απαίτηση του αγγλικού στόλου προς την ολλανδική αρχή της περιοχής. Ένα χρόνο αργότερα, το Νέο Άμστερνταμ θα μετονομαστεί, παίρνοντας το όνομά του από τον Δούκα της Ϋόρκης, σε Νέα Ϋόρκη. Ο πληθυσμός της το 1664 αριθμούσε τους 2.500 κατοίκους. Λόγω της θέσης της πόλης δίπλα από το νησι Manhattan, η Νέα Ϋόρκη αποτέλεσε στρατηγικό σημείο και κοσμοπολίτικος προορισμός για τους επόμενους αιώνες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της σήμερα να έχει εκτοξευτεί στα 8,622,698 κατοίκων και σε ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά κέντρα παγκοσμίως.
1869: Black Friday. Ξεσπά ο πανικός του 1869 από τον Jay Could και τον James Fisk, δύο κερδοσκόπους που επιχείρησαν να μονοπωλήσουν την αγορά χρυσού στην Νέα Ϋόρκη. Η κυβέρνηση Οδυσσέα Γκραντ ρίχνει κατακόρυφα τις τιμές του χρυσού για να διατηρήσει την κίνηση της αγοράς και να αντισταθμίσει την ζημία. Η οικονομική αυτή καταστροφή θα γονάτιζε την αμερικανική αγορά για μήνες. Δεκάδες χρηματιστηριακές εταιρίες γονάτισαν, ενώ οι Αγρότες υπέστησαν τα χειρότερα. Οι τιμές σίτου μειώθηκαν κατά 50% (1,40$ σε 0,77$) και του καλαμποκιού από 0,95$ σε 0,68%.
1884: Γεννιέται στην Σμύρνη ο τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός Ισμέτ Ινονού. Κατά της διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας έλαβε μέρος στους δυο βαλκανικούς πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο οπότε και γνώρισε και συνεργάστηκε στενά με τον Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ). Με την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Κεμαλ τον όρισε πρωθυπουργό και παρέμεινε στο αξίωμα μέχρι το 1937, οπότε και παραιτήθηκε αιφνιδίως. Τον επόμενο χρόνο επανεξελέγη ομόφωνα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ διατήρησε την θέση του έως το 1950. Αποτέλεσε, επίσης, ο πληρεξούσιος από τουρκικής πλευράς στην υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης ενώ είναι υπεύθυνος για την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, την ουδετερότητα της Τουρκίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και το Βαρλίκ Βεργκισί, τον κεφαλαιικό νόμο του 1942 που εξαθλίωσε οικονομικά τους Έλληνες, Αρμενίους και Εβραίους της Κωνσταντινούπολης.
1920: Πεθαίνει ο Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, γόνος οικογένειας χρυσοχόων με γαλλική καταγωγή. Ένας από τους πιο σημαντικούς χρυσοχόους της Ρωσίας, φιλοτέχνησε περίφημα πολύτιμα διακοσμητικά αντικείμενα, με αποκορύφωση τα ομώνυμα πασχαλινά αυγά για τους Ρομανόφ. Το πρώτο από αυτά τα αυγά ήταν παραγγελία του Τσάρου Αλεξάνδρου Γ’ για την Τσαρίνα, το 1884. Μέχρι το 1917 κατασκεύασε 54 πασχαλινά αυγά, το καθένα διαφορετικό από το προηγούμενο. Πέθανε εξόριστος στην Λωζάνη από καρδιακή προσβολή, κυνηγημένος εκτός Σοβιετικής Ένωσης από τους Κομμουνιστές. Ο οίκος συνεχίζει την κατασκευή καλλιτεχνημάτων μέχρι και σήμερα.