10.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήWorld StoriesWorld Stories, Week 38, 17/9 – 23/9

World Stories, Week 38, 17/9 – 23/9

Του Πάνου Ιορδανίδη, 17 Σεπτεμβρίου εώς 23 Σεπτεμβρίου, Εβδομάδα 38η

Το αγκάθι της αποπυρηνικοποίησης της Κορεάτικης Χερσονήσου οδήγησαν τους Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζε-ιν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στην Πιονγιάνγκ, με τον πρώτο να δεσμεύεται για συνέχιση των προσπαθειών. Ο στόχος ετέθη για την ολοκλήρωση της αποπυρηνικοποίησης τον Ιανουάριο του 2021. Η αμερικανική πλευρά θέτει ορισμένα προαπαιτούμενα για την συνέχιση των συνομιλιών, όπου θα ξεκαθαρίσουν τον αχανή χαρακτήρα τον βορειοκορεατικών δεσμεύσεων, ενώ η κινεζική πλευρά καλωσορίζει τα ειρηνευτικά βήματα.

Η επιτακτική ανάγκη για συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών μέχρι τον Νοέμβρη, ούτως ώστε να γίνει έγκαιρα η κύρωσή της, έφεραν τις εκ νέου βρετανικές προτάσεις σε ατελέσφορο δρόμο. Η σχέσεις των δύο συμβαλλόμενων μερών στην μετά-Brexit εποχή δεν βρίσκονται σε κοινό έδαφος. Βασική επιδίωξη για την ΕΕ είναι να μην υποβαθμιστεί σε καμία περίπτωση η ενιαία αγορά με μια συμφωνία που περιλαμβάνει μόνο τα αγαθά -και όχι τις υπηρεσίες-, ενώ το ζήτημα του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων παραμένει ανοιχτό.

Η κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από τα ισραηλινά πυρά έφεραν τα δύο μέρη σε συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης. Το Τελ Αβίβ δεσμεύτηκε να εντείνει την συνεννόηση με τη Ρωσική πλευρά προκειμένου να αποφευχθεί ένα παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον, όμως οι στρατιωτικές του επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στη Συρία, στοχεύοντας στην απομάκρυνση του ιρανικού εξοπλισμού στην Χεζμπολάχ. Στο Ιράν, ο απόηχος της τρομοκρατικής επίθεσης σε στρατιωτική παρέλαση των Φρουρών της Επανάστασης οδήγησε την Τεχεράνη να αποδίδει τα γεγονότα ως αποσταθεροποιητικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον και των Κρατών του Κόλπου. Αυτή η κατηγορία δύναται να αποτελέσει τη σπίθα αναζωπύρωσης της αντιπαλότητας με τη Σ. Αραβία, ενώ το “Ισλαμικό Κράτος” ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Η σταθεροποίηση του Αφγανιστάν βρίσκεται ψηλά στα ζωτικά συμφέροντα του Πεκίνου, καθώς η γεωπολιτική επιρροή των δευτερογενών επιπτώσεων της αφγανικής κρίσης είναι εμφανής στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων. Με δεδομένο αυτό, οι διπλωματικές προσπάθειες της Κίνας για τη υποστήριξη του σχεδίου ειρήνης που έχει συνδιαμορφωθεί με την Καμπούλ και το Ισλαμαμπάντ, επικυρώνονται χάρη στην ενθάρρυνση από το Πεκίνο των διμερών συναντήσεων Πακιστάν-Αφγανιστάν. Η περιφερειακή κινεζική πολιτική δείχνει να αναβαθμίζεται σταθερά με την άσκησή της σε πολυάριθμα μέτωπα.

Μετά την επέλαση ισλαμιστών και Τουαρέγκ το 2012, ο εμφύλιος στο Μάλι επανέρχεται στο διπλωματικό προσκήνιο με την Γαλλία να πιέζει την επανεκλεγμένη κυβέρνηση για εφαρμογή του σχεδίου ειρήνης που έχει υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας το 2015. Τα γαλλικά συμφέροντα στην Δυτική Αφρική και το Σαχέλ παραμένουν σημαντικά, καθώς η αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής που έχουν επιφέρει οι ισλαμιστές και τα εύθραυστα κράτη δύναται να διαρρήξει τις εξορύξεις ορυκτών από γαλλικές εταιρείες. Η αποτελεσματικότητα των γαλλικών στρατευμάτων για την σταθεροποίηση της περιοχής σταμάτησε να παράγει αποτελέσματα το 2014 όταν τα ηνία ανέλαβαν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ και ο στρατός του Μάλι.

Η συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επανεπικύρωσε τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ως αποτέλεσμα, ένταση προκλήθηκε με την σύλληψη αλιευτικού κυπριακής εταιρείας από τις αρχές του “ψευδο-κράτους”. Η πάγια πρακτική της δημιουργίας εντάσεων θα συνεχιστεί από την Άγκυρα, τόσο εν όψει της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό όσο και για τον οικονομικό ασφυκτικό κλοιό που υφίσταται. Δεδομένου των συνθηκών, το ενδέχομενο για παρόμοια περιστατικά στο Αιγαίο είναι πάντα ανοικτό.

Πάνος Ιορδανίδης

Απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι λάτρης της διεθνούς πολιτικής τόσο σαν ακαδημαϊκό, όσο και σαν δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έχει ασκηθεί σε πολιτικές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού σε ΜΚΟ, ακαδημαϊκά συνέδρια και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ