12.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

15η Σεπτεμβρίου

Του Κωνσταντίνου Γιαρέντη,

1254: Γεννιέται ο Μάρκο Πόλο στη Βενετία. Ήταν έμπορος και έμεινε γνωστός στην ιστορία για τα ταξίδια του στην Ασία και την Κίνα. Κατά την διάρκεια των ταξιδιών του γνώρισε και έμεινε στην αυλή του Κουμπλάι Χαν, εγγονού του Τζένγκις Χαν. Υπηρέτησε πιστά στην αυλή του Μογγόλου Χαν για 2 δεκαετίες. Γύρισε στην Βενετία το 1295 με τον πατέρα και τον θείο του ενόσω η Γαληνοτάτη Δημοκρατία βρισκόταν σε πόλεμο με την Γένοβα. Οι ιστορίες του έμειναν στην ιστορία από το βιβλίο il millione (ή Emillione) που ανάλογα με τον τίτλο σημαίνει είτε “τα χιλιάδες” (ψέματα που κατηγορούσαν οι συντοπίτες του ότι διέδιδε) ή Αιμιλιανός, το υπογράφον όνομα της οικογένειας του Πόλο για να διαχωρίζεται από τις υπόλοιπες οικογένειες Πόλο, το οποίο έγραψε ο συγκρατούμενος του στη φυλακή. Αποφυλακίστηκε το 1299 και πέθανε 35 χρόνια αργότερα.

1916: Κατά την διάρκεια της μάχης του Σομ χρησιμοποιείται ο “Μικρός Γουίλι”, το πρώτο τανκ, εναντίον των Γερμανών. Η κατασκευή έγινε για λογαριασμό του Βρετανικού αυτοκρατορικού στρατού. Το όνομά του το έδωσε ο κίτρινος Τύπος με σκοπό να γελοιοποιήσει τον Kaiser Γουλιέλμο Β’. Αποτέλεσε το πρωτότυπο για τα επόμενα βαριά άρματα μάχης που θα ακολουθούσαν. Τα άρματα μάχης δεν έπαιξαν μεγάλο ρόλο κατά την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου, παρ’όλα κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου θα αποτελούσαν την κύρια μηχανή πολέμου. Παραδείγματος χάριν, στη μάχη του Κουρσκ μεταξύ Γερμανίας και ΕΣΣΔ το 1943 συνολικά 10.610 άρματα χρησιμοποιήθηκαν, κάνοντάς την την μεγαλύτερη μάχη αρμάτων της ιστορίας.

1928: Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει την πενικιλίνη. Η ανακάλυψη του φαρμάκου θα του χάριζε διακρίσεις όπως το βραβείο Νόμπελ του ιατρικής το 1945 μαζί με τους Φλόρεϋ και Τσέιν. Είναι αδύνατο να υπολογιστεί πόσες ζωές σώθηκαν λόγω του φαρμάκου. Παρόλα αυτά, καθώς πλησίαζε το 2000 τρία μεγάλα σουηδικά περιοδικά κατέστησαν την πενικιλίνη το σημαντικότερο αντιβιοτικό της χιλιετίας.

1935: Η Ναζιστική Γερμανία υιοθετεί την σβάστικα ως το επίσημο σύμβολό της. Την ίδια μέρα, μέσω διατάγματός του, ο Χίτλερ υποβιβάζει τους Εβραίους σε υπανθρώπους. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για τα ατελείωτα πογκρόμ, με κορυφαίο την νύχτα των Κρυστάλλων το 1938 και απώτερο στόχο το ολοκαύτωμα του εβραϊκού λαού.

Κωνσταντίνος Ι. Γιαρέντης
Γεννημένος το 1998 και αναθρεμμένος στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Νέα Παιδεία και φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών. Γνωρίζει Αγγλικά και Ισπανικά.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ