11 C
Athens
Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΜικρές Ιστορίες13η Σεπτεμβρίου 2018

13η Σεπτεμβρίου 2018

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

533: Μάχη στο Δέκιμον (δέκατος σταδιοδείκτης). Σε απόσταση δέκα μιλίων από την Καρχηδόνα, ο στρατός των Βανδάλων της Καρχηδόνας συγκρούεται με τον στρατό του στρατηγού του Ιουστινιανού, Βελισάριου, ο οποίος είχε καταφτάσει για να αποκαταστήσει τη ρωμαϊκή κυριαρχία. Ο Βάνδαλος βασιλιάς Γελίμερος παρατάχθηκε στο πεδίο της μάχης με 11.000 περίπου άντρες, έναντι 15.000 του Βελισάριου και ηττήθηκε στη μάχη που ακολούθησε, προξενώντας, ωστόσο, σοβαρές απώλειες στους βυζαντινούς, καθώς η μάχη διεξαγόταν επί ίσοις όροις μέχρι και τον θάνατο του Άμματα, αδερφού του Γελίμερου, γεγονός που κατέβαλε τον δεύτερο και τον οδήγησε σε υποχώρηση. Την επόμενη ημέρα της μάχης, ο Βελισάριος μπήκε στην Καρχηδόνα θριαμβευτής. Ο δρόμος για την κατάκτηση των άλλοτε ρωμαϊκών εδαφών από την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε ανοίξει.

1882: Μάχη του Τελ-Ελ-Κεμπίρ. Το βρετανικό εκστρατευτικό σώμα που κατέφθασε στην Αίγυπτο για να διαλύσει το καθεστώς της εθνικιστικής επανάστασης του Άχμεντ Ουράμπι και να αποκαταστήσει τον Χεδίβη Τεφίκ, συγκρούεται με τις αιγυπτιακές δυνάμεις στην κρίσιμη μάχη του πολέμου. Οι Βρετανοί πλησίασαν τη νύχτα τις πρόχειρα κατασκευασμένες αιγυπτιακές οχυρωματικές θέσεις, ώστε να μη γίνουν εύκολα αντιληπτοί και επιτέθηκαν με το φως της αυγής. Μέσα σε μία ώρα η μάχη είχε λήξει υπέρ των Βρετανών. Οι Αιγύπτιοι έπαθαν πανωλεθρία, με 1.396 νεκρούς και 681 τραυματίες, τη στιγμή που οι Βρετανοί μέτρησαν μόλις 57 νεκρούς και 380 τραυματίες. Στη συνέχεια, το βρετανικό ιππικό καταδίωξε τους ηττημένους μέχρι το Κάιρο, δίνοντας ένα γρήγορο τέλος στην αιγυπτιακή εξέγερση.

1922: Ξεκινάει η Καταστροφή της Σμύρνης. Τουρκικές δυνάμεις που έχουν ήδη εισβάλει στη Σμύρνη και δη, οι άτακτοι Τσέτες, που ακολουθούσαν τον στρατό του Κεμάλ, αρχίζουν να σφαγιάζουν τον ελληνικό και αρμενικό πληθυσμό της πόλης. Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στις 13 του μηνός και συνέχισε να καίει μέχρι τις 22, ξεκίνησε από την αρμενική συνοικία και εξαπλώθηκε γρήγορα και στην ελληνική. Κατέκαψε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης, ωστόσο η τουρκική και εβραϊκή κοινότητα έμεινε αλώβητη. Οι διωκόμενοι Έλληνες και Αρμένιοι καταφεύγουν στην προβλήτα αναζητώντας σωτηρία στη θάλασσα και τα καράβια του λιμανιού. Περίπου 150-200 χιλιάδες πρόσφυγες θα διασωθούν, ενώ τη ζωή του τις ημέρες της συμφοράς θα χάσει ανυπολόγιστος αριθμός ανθρώπων, ο οποίος ποικίλλει από 15.000 έως και 100.000. Η καταστροφή αυτή θα δώσει τέλος στη μακραίωνη ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία και θα αποτελέσει την “ταφόπλακα” της ελληνικής Μεγάλης Ιδέας.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ