Της Κατερίνας Μπικιώτη,
Οι νέες γενιές εξελίσσονται. Οι νέες γενιές ξεπερνούν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα των παλαιότερων, μορφώνονται, ταξιδεύουν, βιώνουν σημαντικές εμπειρίες και ανοίγονται μπροστά τους αμέτρητες ευκαιρίες να υπερβούν την πορεία που διέγραψαν οι γονείς και οι παππούδες τους. Έτσι, ο 15χρονος μαθητής δέχεται να μοιραστεί το θρανίο του με τον συμμαθητή του από την Αλβανία, η 18χρονη φοιτήτρια αναπτύσσει στενό φιλικό δεσμό με την μουσουλμάνα συμφοιτήτρια με την οποία συγκατοικεί στο δωμάτιο που τους παρέχεται στις εστίες του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, ο 25χρονος γιατρός που κάνει το αγροτικό του περιθάλπει το παιδάκι που διαμένει στο hot spot συγκέντρωσης των προσφύγων, ενώ ο 50χρονος αγρότης παίρνει στην δούλεψή του το Βούλγαρο εργάτη.
Την ίδια δεδομένη στιγμή, στην ίδια ελληνική κοινωνία του 2018 ο ίδιος 15χρονος μαθητής σχολιάζει επικριτικά με τους κολλητούς του τον συμμαθητή τους που δεν προοδεύει με τον ίδιο ρυθμό όπως αυτός και οι άριστοι φίλοι του. «Προφανώς και δεν έχει τις ίδιες ικανότητες με εμάς, ίσως και να υστερεί νοητικά. Τι να κάνουμε δεν γίνεται να είμαστε όλοι τόσο έξυπνοι», είναι μερικά από τα σχόλια που ακούγονται στην τάξη όσο η δασκάλα ανακοινώνει τον βαθμό του διαγωνίσματος του λιγότερου χαρισματικού συμμαθητή τους και πριν ακόμη επιβάλει την τάξη ξανά.
Ταυτόχρονα, η 18χρονη φοιτήτρια Ανώτατου Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από τις πρώτες ημέρες διαμονής της στην πόλη φοίτησής της έχει έρθει σε επαφή με μία συμφοιτήτρια με την οποία δείχνει να περνάει πολύ όμορφα και να εμφανίζει αρκετά κοινά ενδιαφέροντα. Η κοπέλα αυτή άνετα θα μπορούσε να αποτελέσει μία από τις φοιτητικές της παρέες που μαζί της θα μοιραστεί πολλές ανέμελες στιγμές. Κι όμως, η 18χρονη φίλη μας γνωρίζει ότι βραχυπρόθεσμα η φιλία τους θα λήξει άδοξα. Μα πώς είναι δυνατόν η αρκετά εμφανίσιμη φοιτήτρια με ένα προφίλ στο instagram που πολλές θα ζήλευαν, που κάθε φωτογραφία της συγκεντρώνει περισσότερα από 500 like να συνεχίσει να διατηρεί φιλία με μια κοπέλα που δεν αγγίζει καν τα 50 like και πώς να τα φτάσει άλλωστε με τα περιττά κιλά που την συνοδεύουν…
Παράλληλα, ο 25χρονος εκκολαπτόμενος γιατρός βρίσκεται καθοδόν για το νοσοκομείο όπου έχει εφημερία. Κουρασμένος από το χθεσινό ξενύχτι με την παρέα του παραβιάζει το stop σε μία διασταύρωση. Για καλή του τύχη η νεαρή κοπέλα που κινούνταν από δεξιά του κατάφερε να ακινητοποιήσει το όχημα της λίγους πόντους πριν την σύγκρουση και έτσι απέφυγαν το ατύχημα. Η κοπέλα αμέσως μετά σοκαρισμένη ζητάει τον λόγο από τον 25χρονο και εκείνος χωρίς καμία αναστολή βρίζει την κοπέλα. Άκου εκεί θα τολμήσει γυναίκα να επικρίνει τον τρόπο οδήγησής του. Ως γνωστό, το αυτοκίνητο είναι θέμα αποκλειστικά αντρικό.
Καθώς ο χρόνος κυλά η κόρη του 50χρονου αγρότη κοντοζυγώνει στις ημέρες των πανελλήνιων εξετάσεων. Το κλίμα που επικρατεί στο σπίτι είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Η νεαρή κοπέλα δεν επιθυμεί την εισαγωγή της σε κάποια από τις περιζήτητες σχολές. Όνειρό της είναι να κάνει το hobby της επάγγελμα. Περνάει αμέτρητες ώρες στο youtube παρακολουθώντας βίντεο με τις νέες τάσεις της μόδας και τεχνικές για την καλύτερη εφαρμογή του make-up. Ωστόσο, οι γονείς της ανένδοτοι, η κόρη τους θα τελειώσει μία από τις κλασσικές σπουδές, νομική, ελληνική φιλολογία η επιλογή δικής της. Ενδόμυχα, βέβαια, γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ καλά ότι η κόρη τους έχει έφεση στην αισθητική, αφού η μαμά της τής έχει ζητήσει αρκετές φορές να την βάψει για να παραστεί σε μία επίσημη περίσταση και πάντοτε μένει ευχαριστημένη από το αποτέλεσμα. Κι όμως, η δική τους η κόρη πρέπει να σπουδάσει κάτι διαφορετικό, κάτι που να εμπνέει κύρος. Στο κάτω -κάτω δεν θα επιτρέψουν να πάνε οι κόποι τους χαμένοι… Μπορεί οι ίδιοι να μην σπούδασαν αλλά έκαναν τα πάντα για να της παρέχουν ένα καλό μαθησιακό περιβάλλον που θα εξασφάλιζε την εισαγωγή της σε μία σχολή ξακουστή.
Άνθρωποι νέοι, μορφωμένοι, καθημερινοί, ανοιχτόμυαλοι έπεσαν στην παγίδα του ρατσισμού και είδαν με μάτι αλλιώτικο τους δικούς τους ανθρώπους, τους συγγενείς, τους φίλους τους, τους συμπολίτες τους. Καταφέραμε με μεγάλη προσπάθεια να καταδυναστεύσουμε ορισμένες από τις μορφές ρατσισμού και παραγνωρίσαμε την ύπαρξη των λιγότερο εμφανών, και ως εκ τούτου περισσότερο ύπουλων. Αντί το διαφορετικό να μας γοητεύσει, να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον για να το αφουγκραστούμε ώστε να μπορέσουμε να αποκομίσουμε τα θετικά του στοιχεία, εμείς επιλέγουμε για ακόμη μια φορά τον λάθος τρόπο προσέγγισής του, που δεν είναι άλλος από την άσκηση καυστικής κριτικής και την επίρριψη ευθυνών σε κάθε λογής διαφορετικό.
Γεννημένη το 1997 στην Λάρισα διανύει το 4ο έτος των σπουδών της στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ. Βασικά ενδιαφέροντα της, είναι η αντιμετώπιση του νομοθέτη και της δικαιοσύνης απέναντι σε ποικίλα θέματα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γνώμονας στην πορεία της, η εμπέδωση των αξιών της ζωής.