Της Κατερίνας Κοντογιάννη,
Το μεσημέρι της Τρίτης 21 Αυγούστου 2018 ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια συγκίνησης της κοινής γνώμης έβγαλε διάγγελμα για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Σε αυτό το διάγγελμα, όντας και ο ίδιος στο νησί της Ιθάκης, παρουσίασε έναν λόγο με «βαθείς» συμβολισμούς για τον Οδυσσέα, την Ιθάκη, τις συμπληγάδες, την αντίσταση, τον αγώνα που κατέβαλαν και άλλα τέτοια αποκυήματα της φαντασίας. Όλα αυτά λοιπόν για να επισημάνει ότι όπως ο Οδυσσέας μετά από τόσες μάχες βρέθηκε ξανά στην Ιθάκη έτσι και η Ελλάδα μετά από τόσες μάχες με τους «κακούς» Ευρωπαίους επέστρεψε στην ένδοξη οικονομική και ανεξάρτητη δύναμη που πάντα ήταν;!
Κατ’ εμέ η αλληγορία θα μπορούσε να ερμηνευτεί διαφορετικά. Και αν Οδυσσέας δεν ήταν ο ελληνικός λαός αλλά η κυβέρνηση και δη, ο πρωθυπουργός; Και αν ο Ελληνικός λαός ήταν οι συμπολεμιστές του Οδυσσέα που χάθηκαν κατά την διάρκεια του ταξιδιού; Και αν το ταξίδι στην τελική ήταν η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την ανεπάρκεια και την αναποτελεσματικότητα της και όχι η ένδοξη νίκη όπως παρουσιάζουν;
Έτσι ο ελληνικός λαός χάθηκε στο ταξίδι, η Ελλάδα «βούλιαξε» κατά 100 δις -όπως αναφέρθηκε από τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM/EFSF) κ. Κ.Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή στις 23 Ιουνίου 2016- από μια κυβέρνηση που προσπαθεί ακόμα να κρατήσει ψηλά το αριστερό της “προσωπείο”. Οι συμπολεμιστές θυσιάστηκαν στον βωμό των συμφερόντων καθώς και τον συμπλεγμάτων κατωτερότητας όπως φάνηκε και στον λόγο του πρωθυπουργού «Τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας. Και αυτό γιατί, οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό, δεν ήταν πια στο περιθώριο. Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας».
Ας δούμε λοιπόν την ζημιά της κυβέρνησης σε αριθμούς κατά το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης. Από τους πρώτους 28 μήνες η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συρθεί σε τρίτο μνημόνιο και νέο δάνειο 86 δις ευρώ, επιβλήθηκαν capital controls, δηλαδή δραματικός περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας της κοινωνίας το οποίο είναι έγκλημα ηθικό και οικονομικό, παρόλα αυτά μέσω αυτού διασώθηκαν οι τράπεζες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει τεράστιες ευθύνες που δεν απέτρεψε τα capital controls αλλά, αντίθετα, συνέβαλλε καταλυτικά στην επιβολή τους.
Έλλειμμα από το ΑΕΠ 2015 με του 2016 περί τα 10 δις, για το 2017 καταγράφηκε ανάπτυξη 1,4 %, ανήλθε σε 187,1 δισ. ευρώ από 184,6 δισ. ευρώ το 2016, ζημία από τις καταθέσεις 41 δις όπως και από τα NPLs (non-performing loans) 18 δις. Ζημία καταγράφηκε στην ιδιωτική οικονομία και αγορά όπως το χρηματιστήριο ύψους 8 δις. Ενώ, ζημία ύψους 39 δις σημειώνεται από την αποτυχημένη επένδυση του ελληνικού κράτους στις τράπεζες. Σε 28 μήνες η εθνική οικονομία υπέστη ζημία 116 δις ευρώ. Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο 86 δις ευρώ για να καλύψει όλη αυτή την εθνική τραγωδία. Άρα ζημία 116 δις. από τους 28 μήνες διακυβέρνησης της Αριστεράς και 86 δις νέο δάνειο για να καλυφθεί η ζημία.
Τώρα, το 2018 πρέπει να κοιτάξουμε πως να σώσουμε ό,τι έχει μείνει. Το «υπογεγραμμένον» φυγείν αδύνατον. Δεν έχουμε καιρό για άλλα λάθη. Ο Ελληνικός λαός δεν έχει αντοχές για άλλες «περιπέτειες» χρειαζόμαστε ανθρώπους στο τιμόνι της χώρας που να ξέρουν πότε να επιμείνουν και πότε να υποχωρήσουν. Χρειαζόμαστε αλλαγές.
Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.