8 C
Athens
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαWaiver, QE, EKT και...τράπεζες!

Waiver, QE, EKT και…τράπεζες!


Του Βαγγέλη Χάρμπα,

Όπως φαίνεται, ο Αύγουστος πέραν της «εξόδου» από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής (μνημόνιο), σηματοδότησε στις 21 Αυγούστου και την οριστική άρση του waiver, του προγράμματος της ΕΚΤ, από το οποίο οι ελληνικές τράπεζες δέχονται φθηνή ρευστότητα με μηδενικό επιτόκιο, καταθέτοντας ομόλογα ως ενέχυρο στη Κεντρική Τράπεζα.

Αυτό επί της ουσίας, ερμηνεύεται ως εξής: τα ελληνικά ομόλογα που κατατέθηκαν ως ενέχυρο στην ΕΚΤ επιστρέφουν στην ελληνικές τράπεζες, με σκοπό να διατεθούν στη διατραπεζική αγορά για άντληση ρευστότητας αλλά, σαφέστατα με υψηλότερο επιτόκιο. Το ερώτημα που προκύπτει όμως είναι, αν οι αγορές θα «κινηθούν» προς αυτή τη κατεύθυνση, γιατί αν αναλογιστεί κάποιος, ότι το ποσό των ενέχυρων αυτών ανέρχεται σε 3,5 δις. ευρώ και επιπλέον, ότι οι επενδυτές στη πλειοψηφία τους είναι επιφυλακτικοί στους ελληνικούς τίτλους, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επιστρέψουμε στο τέλος του 2014, όπου οι αγορές στη πλειοψηφία τους είχαν «θωρακιστεί» απέναντι στην Ελλάδα, αφού πρώτα υφίστανται μία ανοδική πορεία με εκδόσεις εταιρικών ομόλογων και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων.

Μπορούμε όμως, να συμπεριλάβουμε στο ταμπλό των οικονομικών εξελίξεων και το πολιτικό ρίσκο, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης. Ο εσωτερικός παράγοντας επιβραδύνει την οικονομία κι’αυτό, γιατί γίνεται ορατό το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο φαίνεται να έχει κάποια λογική, διότι αν συνυπολογιστεί η τρέχουσα επικαιρότητα(waiver και λήξη τρίτου προγράμματος) συν τις συνεχείς ανακοινώσεις, περί έκδοσης ομολόγου από το Υπουργείο Οικονομικών,τότε μπορεί να λεχθεί ότι πρωταγωνιστούμε σε ένα οικονομικό… θρίλερ.

Εντούτοις, στον απόηχο της επικαιρότητας, τα νέα του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι και δεν είναι ενθαρρυντικά, διότι στο απόγειο της λήξης του προγράμματος και της άρσης του waiver οι επενδυτές και τα funds, σε καμία περίπτωση δε προέβησαν σε κάποια ξαφνική ενέργεια (αγορά ομολόγων), που θα τους οδηγούσε σε άμεσες απώλειες, διότι πέρα των προαναφερθέντων λαμβάνουν υπόψη τη μη βιωσιμότητα του χρέους και την αβεβαιότητα που επικρατεί. Ειδικότερα, μετά τις ανακοινώσεις για πρόγραμμα στήριξης και waiver, το Χ.Α. έπεσε σε χαμηλά 10 μηνών και ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση (2,44%). Αντίθετα, μία μέρα μετά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη (0,34%) με το τραπεζικό δείκτη να σημειώνει κέρδη (0,16%).

Επιπλέον, παρά το πέρας των μνημονίων οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί κατά γενική ομολογία, διότι σαφέστατα και λαμβάνουν υπόψη τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις, όπως τη κρίση στα δημοσιονομικά της Ιταλίας και της Τουρκίας, που επηρεάζουν άρρηκτα ευάλωτες οικονομίες της υπόλοιπης Ευρώπης, όπως η Ελλάδα. Βέβαια οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ετοιμάζονται σε μία κίνηση mat διοχετεύοντας στην αγορά 11 δις. ευρώ στη μορφή δανείων για γενικότερη ανάκαμψη, προσέλκυση επενδύσεων αλλά και εφησυχασμό.

Παράλληλα, μιας που σταμάτησε η φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μέσω waiver, μπορεί να επισημανθεί τώρα, ότι οδεύουμε μόνοι μας προς τις αγορές, κι’αυτό γιατί, από το προηγούμενο μήνα δια στόματος Ντράγκι έκλεισαν οι πόρτες, όσον αφορά την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Κεντρικής Τράπεζας, καθιστώντας σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλεγμένα μόνο για το waiver, κάτι το οποίο εφαρμόστηκε και σταμάτησε (απολύτως λογικό γιατί μιας που λήγει το πρόγραμμα λήγει και το waiver).

Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε να δούμε τις εξελίξεις και τις δυνατότητες του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος (κυρίως τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες), γιατί δε θα είναι καθόλου περίεργο να δούμε την αναζήτηση χρηματοδότησης από τον ELA, μία «ακριβή» επιλογή ρευστότητας, αν αναλογιστεί κανείς ότι το επιτόκιο δανεισμού ανέρχεται στο 1,5% από το μηχανισμό αυτό.


Βαγγέλης Χάρμπας

Ο Βαγγέλης Χάρμπας γεννήθηκε και κατοικεί στην Αθήνα. Σπουδάζει στο Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics managent) του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας. Γνωρίζει δύο ξένες γλώσσες (Αγγλικά & Γαλλικά). Παρακολουθεί την οικονομική επικαιρότητα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ασχολείται με τα χρηματιστηριακά και τα τραπεζικά και σε αυτή τη κατεύθυνση θα αρθρογραφεί για την κατηγορία των Οικονομικών του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ